Vrijdag 5 mei begint in Alghero de 100e editie van de Giro d’Italia. Vroeger, voor het internet-tijdperk, werd er door ondergetekende altijd driftig geplakt, gespaard en geruild met Panini plaatjes. Ik kan me niet indenken dat er destijds jongens waren die niet meededen met de Panini-plaatjes tijdens EK’s en WK’s. Maar dat was vroeger.

Zo Italiaans als de Gazetta dello Sport, zo Italiaans als de roze trui, zo Italiaans als de Giro; zo Italiaans is ook het bedrijf Panini. En dus komen zij, ter ere van de 100e editie, met een heus Giro d’Italia Panini plakboek. Dumoulin, Nibali, Quintana en Kruijswijk; allemaal op een sticker. Een boek met 64 bladzijden en 388 open vierkantjes. Naast renners zal ook de route in plakplaatjes zijn uitgewerkt, worden eerdere winnaars benoemd en komt ook de geschiedenis van de Giro in beeld en tekst voorbij.

De teampagina’s bevatten overigens niet de selecties zoals deze aan de start verschijnen; logischerwijs zal dit ten tijde van het drukken nog niet mogelijk zijn geweest omdat de selecties nog niet bekend waren. Dit heeft wel tot gevolg dat, en van mij mag hij een collectors-item worden, wijlen Michele Scarponi ook een Panini-plaatje is.
Naar mijn weten komt dit boek alleen in Italië uit. Volgens de website van Panini zal er wel een dienst op internet komen waar je ontbrekende plaatjes kan bestellen. Of hier ook het hele boek te bestellen is, dat is afwachten.

meer (Italiaanse) info via Panini