Ze hebben er geen ruchtbaarheid aan gegeven, maar Google heeft een best aardige feature toegevoegd aan Maps voor fieters; het hoogteprofiel van je route!

Natuurlijk gaan alle racefietsers er prat op geen berg te hoog te vinden, met name tijdens feestjes in de nabijheid niet-fietsers, maar soms is het toch ook wel lekker om niet verrast te worden door 500m met 16% gemiddeld, waar je in de Ardennen zo maar op getrakteerd kan worden. Google heeft heel stilletjes hoogteprofielen bij de fietskaarten in Maps gevoegd waardoor je dergelijke verrassing zoveel mogelijk kan voorkomen. Stel de fiets als vervoersmiddel in, plan je route zoals je altijd doet, et voila, je hebt er een profieletje bij inclusief totale stijging en daling! Op zichzelf niet nieuw, maar Maps is altijd al mijn favoriete routeplanner geweest vanwege het gebruiksgemak en dit is echt een handige toevoeging, hoewel je soms wel wat meer detail van het profiel zou willen. In Nederland krijg je niet geheel verrassend als snel de melding ‘mostly flat’ i.p.v. een profiel, maar vanaf ongeveer 25m hoogteverschil komt hij tevoorschijn. Het profiel is er niet voor de mobiele versie, al lijkt deze wel in de Labs voor alleen Android toestellen beschikbaar te zijn. Voor de iPhone is de mogelijkheid er nog niet.

Als je een vlak ritje in een heuvelachtig gebied wil maken kan dit natuurlijk heel goed uitkomst bieden, maar het kan toch ook wel fijn zijn om je af en toe te laten verrassen.

Voorbeeld route la Marmotte in Google Maps

Google.Maps

via techcrunch.com