Vorig jaar stelden we de vraag of Graeme Obree briljant of superatleet was. In ’93 en ’95 pakte hij het werelduurrecord op fietsen die vervolgens door de UCI werden verbannen. Inmiddels zijn er vanaf toen tot nu best veel items door de UCI verbannen. Naast verbannen van producten, heeft de UCI ook regels opgesteld voor bijvoorbeeld de hoogte van sokken en het gewicht van een fiets.

En wie anders dan Obree zelf heeft daar wel zijn eigen idee over. In onderstaande video gemaakt door kledingmerk Endura (net als Obree ook uit Schotland) somt hij allerlei items op, die in de loop der jaren zijn verbannen en mogelijke redenen daarbij. Hij begint met doping en een grote hoeveelheid aan cafeïne, dat is verbannen vanwege de gezondheid van de renners. Zo logisch als het verbannen van doping is, zo logisch zijn niet alle beredeneringen achter regels van de UCI.

De conclusie van Obree is dat producten die te goed zijn worden verbannen. Zo zijn de aerodynamische Bont Crono schoenen door de UCI verboden terwijl andere schoenen met aerodynamische eigenschappen wel zijn toegestaan. Het laatste product dat is toegevoegd aan het verboden lijstje van de UCI is kleding van Endura dat gebruik maakt van de SST techniek. Hierbij zijn er siliconen driehoekjes op de kleding geplaatst die voor een verbeterde luchtstroom zorgen. Bedacht en ontwikkelt door Simon Smart die ook verantwoordelijk is voor de aerodynamica van de Enve (SES: Smart Enve System) wielen. Met de SST techniek wist Endura in 2017 nog een Eurobike Award in de wacht te slepen.

De snelpakken van bijvoorbeeld team Movistar zijn uitgerust met deze techniek en in de Vuelta van 2015 verschenen de renners hier voor het eerst mee aan de start. Reden van de ban is dat het teveel voordeel oplevert waardoor het pak te snel zou zijn. Tijdens de Tour van 2017 reden de renners van Sky in een Castelli skinsuit met soortgelijke aerodynamische hulp. Voor het jaar 2019 heeft de UCI de regels aangepast waardoor deze pakken niet meer toegestaan zijn. Obree denkt er in ieder geval het zijne van. Leuke video! (met ondertiteling vanwege dat heerlijke Schotse accent).

Tags: