We hebben al eens geschreven over het 2-daags wielerfestival dat in Eindhoven wordt gehouden. De naam is High Tech Crit Festival en een van de dingen die zij organiseren is De Groote Heide Shimano Gravel Ride op zondag.

Omdat gravelritten steeds populairder worden, is dit misschien wel een mooi moment om eens te kijken of het ook inderdaad wat voor je is. Afgelopen maand reed ik nog de Rapha Prestige en ik kan bevestigen dat een gravelrit niet zomaar een hype is. Het is gewoon echt leuk omdat je toch meer midden in de natuur staat. Ook ligt de gemiddelde snelheid vaak wat lager waardoor je meer van je omgeving kan genieten.

Heb je nou een gravelbike nodig?
Nu denk je misschien dat je een gravelfiets nodig hebt voor zo’n toertocht. Dat valt hier in de Benelux best wel mee. Omdat de gravel en bospaden hier vaak redelijk goed te bereiden zijn. Oke een 23 mm bandje is niet aan te raden, maar vanaf 25 mm met iets minder bandenspanning kom je vaak prima rond. Als vergelijk reed ik mijn laatste gravelride met een 28 mm Fortezza Xtreme Weather band van Vredestein. Natuurlijk zijn er ook genoeg andere banden die prima werken maar belangrijk is dat de lekbestendigheid van je band iets hoger is omdat je ondergrond niet alleen maar asfalt is. Wanneer je de bandendruk niet al te hoog laat zijn, helpt dit ook mee voor de grip en tegen het lekrijden. Ik reed met 6 bar omdat het droog weer was en ik toch op het asfalt nog snelheid wilde kunnen maken. Je kan er ook voor kiezen om nog iets lager in de bandenspanning te gaan zitten. Dit even om aan te geven dat je ook zonder gravelbike zo’n gravelride in Nederland kan rijden. Als je het dan helemaal leuk vindt, dan kan je alsnog gaan sparen voor een gravelbike waarmee je wat extremere terreinen kan opzoeken. Mocht je toch liever van toertochten over het asfalt houden, dan is er zaterdag de 23e nog de Van der Valk HTC Toertocht.

Groote Heide Shimano Gravel Ride – zondag 24 juni
Er zijn 3 afstanden: 45 km, 75 km en 100 km. Het inschrijven kost € 25,- en daarvoor krijg je na de rit nog een consumptie en een pastamaaltijd. Je krijgt parkeerkaart, er zijn bevoorradingsposten onderweg en uiteraard kan je nog gezellig een rondje doen op het festivalterrein. De start is tussen 9:00 uur en 11:00 uur.

Meer informatie vind je bij High Tech Crit Festival

Tags: