De tijd dat je óf wielrenner was óf mountainbiker ligt ver achter ons. Ok, de cross zat er altijd een beetje tussenin, maar dat was vooral in de winter. We zijn nu ook zo ver dat de fiets zelf aan het veranderen is.

Cyclocross kan je een beetje zien als mountainbiken voor wielrenners, of andersom, maar voor mij staat het wel duidelijk verder af van het mountainbiken dan van het wielrennen. Er zijn wel verschillen met de racefiets voor het asfalt, maar naast de noppen op de banden moet je toch goed kijken om die verschillen direct te zien. De gravelracer die de afgelopen jaren populairder is geworden maakt het verschil ietsje kleiner. Een iets langer wielbasis, schijfremmen, 1×11 setup en de mogelijkheid om bredere banden te gebruiken. Dat komt al in de buurt. Maar het zijn fietsen als de 3T Exploro en de OPEN U.P.(P.E.R.) die het verschil echt een stuk kleiner maken. Daar passen ook 2,5″ brede 650B banden in. Hét grote verschil is natuurlijk het stuur, de dropbar, maar ook die zie je een beetje meegroeien. Vooral van boven gezien zal je dat goed kunnen zien doordat hij onderin wat breder is voor meer controle.

De fiets die we hier nu laten zien is de Bahookie van Shand. Dit is een Schots fietsenmerk dat hun fietsen met de hand maakt. Daarbij hebben ze niet een specifieke voorkeur voor het soort fiets, maar als we hun collectie bekijken zien we die voorkeur toch lichtjes naar het onverharde gaan. Allemaal prima natuurlijk. Deze Bahookie staat bij de categorie “Adventure MTB” en deze gele blijkt ook niets minder dan hun mountainbike met een dropbar te zijn. Zo simpel kan het zijn dus, het enige verschil is nog het stuur kennelijk, al is de geometrie er wel iets voor aangepast. Gemaakt voor onverhard terrein en natuurlijk het avontuur.

Het frame is van TIG gelast Columbus Niobium staal en biedt ruimte voor banden tot 3″. Daarmee kan je wel even vooruit dus. Deze uitvoering is met een Rohloff naaf, maar kan ook als singlespeed of met een derailleur uitgerust worden. Bijzonder is natuurlijk nog de belt drive. Op een van de foto’s zie je ook nog een kastje bij de achternaaf met “Gebla” erop. Dat kastje maakt het mogelijk om een Rohloff met iets anders dan een draaischakelaar (zoals Grip-Shift) te gebruiken. Deze kan je namelijk niet zondermeer op een racestuur schuiven. Nu kan je de Rohloff naaf gebruiken met ‘normale’ shifters.

Het is een apart ding, de Bahookie, maar wel leuk. Hij gaat weer een stapje verder dan de Exploro en U.P. Mocht je niet goed kunnen kiezen tussen de racefiets en mountainbike, dan is de Bahookie met dropbar de oplossing!

Shand Cycles

Tags: