Mijn aandacht wordt getrokken door een paar glanzende donker paarse mountainbike schoenen. Op de tong van de schoen staat een zwarte berg met oogjes die tussen de veters door kijkt. Het maakt me nogal nieuwsgierig. Wat zit hier achter? De schoenen blijken limited editions te zijn, speciaal ontworpen voor het evenement Grinduro. Een nieuw soort ‘fietswedstrijd’ bedacht in 2015, en wegens succes nog grootser uitgepakt in 2016. Fietswedstrijd even tussen haakjes, later wordt wel duidelijk waarom.

De naam Grinduro verklapt het eigenlijk al een beetje. Het is een mix van gravel/road race en mountainbike enduro. Het is een bijna 100 kilometer lange ronde over asfalt, gravelwegen, singletracks en modder. Met zowel veel klimmen als dalen. Veel variatie in terrein dus, voor ieder wat wils. Daarnaast is niet degene die als eerste de finish overrijdt perse de winnaar. Vier verschillende segmenten getimed en opgeteld, degene die daarbij de kortste totale tijd heeft wint. Leuk bedacht en een origineel wedstrijd concept.

Fietswedstrijd even tussen haakjes dus. Want het is namelijk veel meer dan dat. Natuurlijk gaat het om afzien en zo snel mogelijk de segmenten rijden. Maar tussen deze segmenten door kun je als je wilt gewoon relaxen en genieten, want de routes gaan over prachtige paden door het bos en de bergen. Daarnaast ademt het evenement ook een festival sfeer uit: er is een camping, muziek, kraampjes met eten en fietsspullen. Dat fietsen naast afzien ook om plezier hebben gaat, blijkt hier wel. Niet zomaar een standaard toertochtje dus. Door de segmentjes heeft het wat competitief, maar omdat je de rest van de mooie route rustig aan kan doen kun je ook nog genieten van de omgeving. Doordat er een compleet evenement rond de wedstrijd is georganiseerd, zit je als fietser een heel weekend onder de pannen. (Niet voor niks is het evenement van het jaar geworden tijdens de ‘Design and Innovation award 2016’ van E-Mountainbike Magazine.)

De meest recente Grinduro was op 8 October in Quincy (Calfornia), net als de eerste editie in 2015. Als het goed is zou er dit jaar nog een worden aangekondigd, hopelijk dan iets dichter in de buurt van Europa. Het klinkt namelijk al een ideale weekendje weg voor fietsers die van racen, avontuur & gezelligheid houden.

Meer info kan je op de site van Grinduro vinden.

grinduro