Alle valparijen en bijbehorende verwondingen tijdens de Tour de France laten maar weer eens zien dat wielrennen een gevaarlijke sport is.

Tenminste… zo lijkt het.

Elke etappe wordt bijna wel ontsiert door een valpartij. Vaak is de schade minimaal, en stapt de renner snel weer op om verder te rijden. Maar de verwondingen lijken in de loop der tijd alsmaar groter en zwaarder. Een gebroken sleutelbeen is bij wielrenners dan ook niet vreemd, dat hoort bij de sport (liever niet natuurlijk), maar hoort een gezicht zoals van Laurens ten Dam (zie foto hierboven) ook bij de sport? Een bokser ziet er na een afmattende partij nog frisser uit. (en daarbij is het doel de ander neer te slaan, zo hard mogelijk).

Minder risico’s nemen is geen optie, want er is altijd wel een renner die volgas door een bocht durft en niet valt. Dus wil je winnen moet je risico’s nemen. Ook al houd dit blijkbaar in dat je er ernstige verwondingen aan overhoud.

Lijkt me de enige optie om net als Motorcrossers, beschermende kleding te dragen. Maar ja, dat fietst weer niet lekker…Tuurlijk zul je altijd ongelukken houden, maar de frequentie mag wat mij betreft wel wat naar beneden. Maar hoe? Ik heb geen idee… We hopen dan maar dat we naar een mooi tweede deel van de Tour de France kunnen kijken.

Mijn moeder zei trouwens altijd: “doe je wel voorzichtig?!”

Een paar andere schokkende foto’s van Willems, Brajkovic, Vinokourov, Vandenbroeck en Hoogerland.