De High Tech Campus in Eindhoven wordt ook wel de ‘slimste vierkante kilometer van Nederland’ genoemd. Zo’n 160 bedrijven die gebruik kunnen maken van gedeelde faciliteiten om het innoveren te optimaliseren. Naast de slimste wil de Campus Health & Sport club dat het ook de meest vitale vierkante kilometer wordt. Het High Tech Crit Festival moet hier aan bijdragen.

Tijdens het festival worden meerdere fiets events georganiseerd. Op zaterdag 23 juni zal de dag om 9:00 uur starten met een wedstrijd en een toertocht. Een criterium voor de jeugdcategoriën (1 t/m 7) van de KNWU. Tegelijkertijd zullen ook de eerste renners op pad gaan voor een toertocht van 150 km. Er zijn ook afstanden van 100 km of 50 km af te leggen. De starttijden hiervoor zijn een uurtje later. Naast de tochten voor de racefiets, is er ook een familie tocht van 25 km. In de middag zal het KNWU criterium voor Elite/Beloften plaatsvinden en aansluitend zal er, om 18:30 uur, een funklasse wedstrijd zijn. Renners die eens willen proeven aan het rijden van wedstrijden kunnen zich hier voor inschrijven.

Op zondag 24 juni begint het festival om 10:00 uur met de door Decathlon ondersteunde dikke banden race voor de kleinste fietsers. Tegelijkertijd is de start van de door Rapha ondersteunde Strade Bianche. Een gravel ride waarbij je kan kiezen uit de afstanden 100 km, 60 km of 30 km. Op het criterium parcours wordt er op dat moment de Sprint Challenge georganiseerd. Een man tegen man sprint van 500 meter lang. Een mooi voorbeeld waar wielrennen en innovatie samen komen is tijdens de ploegentijdrit. Deze tijdrit start om 12:00 uur op het parcours van het criterium. Deelnemende ploegen krijgen de kans om in de voorbereiding gebruik te maken van de windtunnel, waar ook Lotto-Jumbo de voorbereidingen treft voor deze discipline. Net als op zaterdag zal de dag worden geeindigd met een tweetal criteriums. Op zondag 15:00 uur zijn de dames aan de beurt met een KNWU criterium voor Junior en Nieuweling meisjes. Aansluitend zal, om 16:30 uur, het startschot klinken voor een KNWU criterium voor de Elite/Belofte dames.

Een uitgebreid programma voor de wielrenner, waarbij de ambassadeurs Bram Tankink en Puck Moonen wellicht mee rijden tijdens de criteriums. Mocht hun programma dit toelaten zullen zij aan de start staan. Naast alle wielerevenementen is er tijdens de het festival meer te beleven. Er zullen workshops zijn over virtual reality en hoe hier in de wielerwereld gebruik van gemaakt wordt. De windtunnel is geopend en er is een expositie van futuristische fietsen. Naast het kijken, zal er ook de mogelijkheid zijn om de nieuwste innovatieve fietsen te testen op een testparcours voor de deur van het Shimano hoofdkantoor. Tijdens de criteriums zal er gebruik gemaakt worden van action cams die live beelden op een groot scherm zullen verzorgen.

Het festival is gratis toegankelijk, maar voor de verschillende fiets evenementen wordt wel een bijdrage gevraagd. Het gehele programma, inschrijving en prijzen kan je vinden op de site van het High Tech Crit Festival.