Ja, het is mooi fietsen in Frankrijk, Italië en Spanje, ‘the usual suspects’. Maar je kan ook eens letterlijk de andere kant op gaan.

Dat hebben ze bij Haute Route bedacht althans. De organisator van meerdaagse races voor amateurs heeft in Europa al meerdere events en organiseert zelf in de Rocky Mountains in de VS dergelijke races, terwijl het ‘boven ons’ toch ook echt mooi en uitdagend fietsen is. Samen met Maserati organiseren ze de Maserati Haute Route Norway waarvan de eerste editie in 2018 plaats zal vinden en de inschrijving komende maanden zal openen.

En we hebben het over races, maar een cyclo is wellicht een beter woord. Het is een race, maar je hoeft niet persé helemaal super afgetraind te zijn om in een krap peloton door het mooie gebied te jakkeren. Al is die mogelijkheid er overigens wel. Je kan het vergelijken met de meer bekende cyclo’s als de Marmotte of Maratona waarbij de tijd gemeten wordt, er vooraan heel hard gereden wordt voor de snelste tijd en er achteraan gestreden wordt om vooral binnen de tijd te finishen. Het zijn geen kinderachtige routes overigens. In de Pyreneeën rijden ze in 7 etappes 910km met meer dan 19.300 hoogtemeters, in de Alpen 896km met 22.200 hoogtemeters en de Dolomieten 812km met 20.000 hoogtemeters. En bij allen zit een klimtijdrit verwerkt. In de Alpen is dat bijvoorbeeld de Alpe d’Huez. Dan weet je ongeveer waar we het over hebben. Voor diezelfde Alpe d’Huez en de Ventoux organiseren ze ook afzonderlijke driedaagse events met de betreffende berg als middelpunt.

In Noorwegen gaan ze nu dus ook een driedaage evenement organiseren vanuit één locatie. Dat maakt het logistiek ook allemaal eenvoudiger. Deelnemers hoeven daardoor ook niet van hotel naar hotel te verhuizen bijvoorbeeld. Verder wordt overal in voorzien als het gaat om veiligheid, technische en medische ondersteuning onderweg, massages en eten na de race. De kosten voor het Scandinavische avontuur zijn nog niet bekend, maar de prijzen voor de vergelijkbare trips rondom de Alpe en Ventoux liggen rond de € 600,- a € 700,-, dus daar moet je ongeveer aan denken.

hauteroute.org

 

Gerelateerd

 • bas

  wat Noorwegen zo mooi om te fietsen maakt:
  1 weinig verkeer
  2 geen brandende zon en heet asfalt
  3 geen uren durende klimmen waar geen eind aan lijkt te komen
  Nadeel, nergens een barretje te vinden voor een koffie of een broodje

  • Klinkt goed inderdaad Bas, maar die barretjes zijn soms wel belangrijk!