Op 7 augustus start in Alkmaar het Europees kampioenschap wielrennen. In vijf dagen zullen de beste renners en rensters van Europa gaan strijden voor de wit/blauwe trui met sterren. Afgelopen jaar kwamen de nederlanders zowel bij de dames als de heren net te kort voor de winst. Van der Poel werd tweede na Matteo Trentin en Marianne Vos werd geklopt door Marta Bastianelli. Op dit moment zijn de selecties nog niet bekend, dus of er een revanche komt is nog de vraag. Deze vraag is bij Van der Poel al beantwoord, hij zal op dat moment de WorldCup op de mountainbike rijden en dus afwezig zijn bij het EK.

Tijdrit en team relay
Op woensdag start het EK met de tijdrit voor junioren. Zowel de jongens als de meisjes komen in actie. Op deze dag is er ook de primeur van het EK Mixed team relay, zoals deze later dit jaar ook (voor het eerst) op het WK zal worden verreden. Waar eerder een ploegentijdrit werd gereden in teamverband, worden er nu teams gemaakt per land. Een ploeg bestaat uit zes leden, drie heren en drie dames. De heren starten en na de doorkomst van de tweede renner starten de dames aan dezelfde ronde. De doorkomst van de tweede dame is bepalend voor de eindtijd.

Het tijdrit parcours

Het parcours van de tijdrit lijkt in eerste instantie vrij eenvoudig. Geen haakse of hele scherpe bochten en veel lange stroken. Met name de terugweg is zo’n tien kilometer rechtdoor. Mocht er wind staan is het een parcours dat niet te onderschatten is. Vanaf het moment dat de renners het centrum uit zijn, komen ze in een grote open vlakte zonder beschutting. De weg langs het kanaal is breed genoeg om een waaier van drie te kunnen rijden tijdens de ploegentijdrit, maar de wind heeft er vrij spel. Alle categoriën rijden hetzelfde parcours dat 22,4 km lang is. Enige uitzondering is de team relay, waarbij een ploeg gezamenlijk twee ronden rijdt.

Wegrit
In tegenstelling tot de tijdritten blijven de renners bij de wegrit volledig binnen de grenzen van de stad. Alleen de heren profs rijden een startomloop. Zij maken eerst een lus van 46 kilometer, voordat ze het plaatselijke parcours opdraaien. Alle overige categorieën rijden alleen hun rondes over dit plaatselijke parcours. De lus gaat voor een groot deel door hetzelfde gebied als de tijdrit. Niet dezelfde wegen, maar wel een open vlakte waar de wind zijn ding kan doen. Ik vermoed echter dat er zo vroeg in de wedstrijd geen grote verschillen zullen ontstaan op deze omloop.

De eerste ronde voor Mannen Elite

Het plaatselijke parcours kent meerdere gezichten. Na start/finish draaien de renners de singel op. Een brede asfaltweg die langs het water kronkelt. Na een kleine lus draaien ze linksaf weer het centrum in waarbij ze over smalle klinkerwegen langs de grachten gaan. Dwars door de binnenstad en over smalle klinkerwegen en het kerkplein, om te beginnen aan het tweede deel van de ronde. Het tweede deel is een grotere lus met een lange kasseistrook die aan beide kanten langs het water gaat. Deze kasseistrook ligt er gelukkig beter bij dan de stroken in Noord-Frankrijk, maar heel breed is het er niet. Al deze factoren maakt het een technische lus. Het zal zaak zijn om attent van voren te koersen, want opschuiven lijkt een lastige opgave in deze 11,5 kilometer.

De ronde die meerdere malen door de renners wordt afgelegd door de binnenstad van Alkmaar

Programma
Woensdag 7 augustus:
10:00 uur: Tijdrit junioren meisjes
12:15 uur: Tijdrit junioren jongens
15:00 uur: Tijdrit team relay

Donderdag 8 augustus:
9:00 uur: Tijdrit U23 dames
10:45 uur: Tijdrit Elite dames
13:30 uur: Tijdrit U23 heren
15:45 uur: Tijdrit Elite heren

Vrijdag 9 augustus:
9:00 uur: Wegwedstrijd junior meisjes (69 km – 6 rondes)
12:00 uur: Wegwedstrijd U23 dames (92 km – 8 rondes)
16:00 uur: Wegwedstrijd junioren jongens (115 km – 10 rondes)

Zaterdag 10 augustus:
9:00 uur: Wegwedstrijd U23 heren (138 km – 12 rondes)
13:00 uur: Wegwedstrijd Elite dames (115 km – 10 rondes)

Zondag 11 augustus:
11:30 uur: Wegwedstrijd Elite heren ( 172,6 km – 1 omloop + 11 rondes)

NOS, Sporza en Eurosport zenden het EK uit. De programmering van de uitzendingen is op het moment van schrijven nog niet bekend. Naast de live uitzendingen hebben NOS en Sporza ook een (geo-restricted) livestream. Bij Eurosport is er een betaalde livestream die niet geo-restricted is. Alle verdere info vindt je op Alkmaarcycling.com, waar je ook de GPX bestanden van de parcoursen kan downloaden zodat je de route al een keer kan fietsen.

Tags: