Alles dat je als fietser gebruikt kan op maat gemaakt worden, maar de helm ontbrak nog. Tot nu, want na een scan wordt de Hexo helm gemaakt naar de vorm van jouw hoofd.

De ene helm zit beter dan de andere, dat weten wij ook, maar met het gros van de helmen kunnen we zonder noemenswaardige problemen uren fietsen. Maar het ene hoofd is het andere niet en de pasvorm kan niet goed genoeg zijn als je lang op de fiets zit. Als je dus alles al hebt geprobeerd en toch geen geschikte helm kan vinden, dan is Hexo misschien iets voor je.

De Hexo is voortgekomen uit onderzoek door oprichter Jamie Cook aan het University College London. Celvormige structuren blijken de beste eigenschappen te hebben om tot veilige en lichte helm te komen. Een ander punt is dat men er bij absorptie van energie bij impact altijd uitgaat van direct en gelijk contactoppervlak, maar dat is nauwelijks het geval bij de rondingen van een helm. Zijn conclusie was dat er iets gemaakt moest worden dat exact bij het hoofd past en waarbij je een geboden honinggraatstructuur kan toepassen zonder dat de mechanische eigenschappen verloren gaan. Zijn oplossing daarvoor is 3D printen.

De Hexo helm gebruikt dus niet het veel toegepast EPS ‘schuim’, maar Polyamide. Dat ging allemaal nog niet vanzelf, hij is er 5 jaar mee bezig geweest waarin hij meer dan 3000 tests heeft gedaan. Nu kan er na het maken van een scan van het hoofd een helm geprint worden die perfect bij je hoofd past.

De pasvorm en veiligheid zijn natuurlijk belangrijk, maar moet ook aerodynamisch zijn en goed ventileren. Er is in eerste instantie plek voor 500 helmen. De scan kan je alleen op afspraak in Londen laten doen. Je kan er een reserveren voor £ 50,- waarna je een scan kan laten maken. Dan kan je een kleur uitkiezen en eventueel je naam erin laten graveren, althans, als je de resteren £ 299,- hebt betaald. Omgerekend kost de helm dus zo’n € 400,-. Veel geld, maar voor maatwerk is het nog redelijk te noemen. De helm wordt in zijn geheel in het VK gemaakt.

Via Hexo Helmets

Tags: