Tijdens een koffiestop of op de lunchpost van een toertocht is het helaas gebleken dat het riskant is om je fiets zomaar te laten staan. Verhalen over gestolen fietsen op een toertocht komen namelijk steeds meer voor. Maar gaan fietsen met een log slot is verre van ideaal, daarom heeft Hiplok twee sloten ontwikkeld die licht zijn, maar toch het zomaar meenemen van je fiets verhinderen.

Als eerste is er de Z-Lok: een slotje dat gebaseerd is op een tiewrap. Deze 40cm lange variant is echter voorzien van een stalen binnenkant en een sterke nylon buitenkant. Het zomaar doorknippen zou dus niet zo eenvoudig moeten gaan als bij een tiewrap. De dubbelzijdige tandjes moeten voorkomen dat het slot niet zomaar uit elkaar te trekken is. Het is dan ook alleen te openen met het bijgeleverde sleuteltje, die opmerkelijk genoeg wel universeel is. De Z-Lok is niet bedoeld als een volwaardig slot, maar kan voldoen wanneer je de fiets even alleen moet achterlaten. De Z-Lok is overigens ook als een gewone tiewrap te gebruiken wanneer je iets vast moet maken. Een handige toepassing die Hiplok voordraagt is het vastmaken van de wielen aan de bagagedrager.

hiplok-1

Bij een eerste indruk op de Eurobike kwam de Z-Lok best stevig over, maar het FLX slot oogt toch wat serieuzer. Dit slot heeft een 100cm lange uitrekbare stalen kabel van 1mm dik en weegt 100 gram. Het slot wordt geopend door middel van een cijfercombinatie. Het is ook mogelijk het slot aan de achterkant van je shirt vast te maken, zodat je met het ingebouwde lampje ook in het donker gezien wordt.

De Z-Lok wordt begin 2017 beschikbaar en de prijs is nog onbekend. Het FLX slot is al verkrijgbaar en heeft een adviesprijs van €39,95. Hiplok heeft overigens een breed assortiment van sloten, van licht tot zwaar, die te zien zijn op de website.

hiplok-3