Tijdens Eurobike van 2017 presenteerde Vredestein de Flower Power band: een band gemaakt met natuurrubber uit de Russische paardenbloem. Een innovatie waarmee Vredestein het dreigende tekort aan natuurrubber een stap vóór probeert te zijn. Het maken van een prototype band is dus al gelukt, maar er ligt nog geen Flower Power band in de schappen. Hoe zit dat nou? We gingen bij Vredestein langs voor het antwoord.

Misschien eerst nog wel even goed om kort aan te geven wat het probleem met natuurrubber is. Rubber (of latex) is een natuurproduct en wordt gewonnen uit de rubberboom die groeit in met name zuid-oost Azië. De vraag naar rubber wordt in de toekomst groter dan dat er daadwerkelijk beschikbaar is. Om te voorkomen dat er een schaarste ontstaat en de prijzen van rubber straks de lucht in schieten is Vredestein op zoek gegaan naar een alternatieve bron voor natuurrubber.

Rubber uit paardenbloemen
In samenwerking met de Wageningen University is het Vredestein gelukt om een fietsband te produceren met natuurrubber afkomstig uit de Russische paardenbloem. De Fortezza Flower Power. Hiermee hebben ze aangetoond dat het mogelijk is om in een laboratorium natuurrubber te winnen uit de wortelen van de Russische paardenbloem en met behulp hiervan een band te produceren. Maar voordat je van één prototype band naar een schap vol banden gaat, moet er nog wel heel wat gebeuren.
Hierbij gaat het niet om een nieuwe of andere manier van produceren van de band, maar om de winning van grondstof.

De paardenbloem kan, in tegenstelling tot de rubberboom, wel in onze omgeving groeien. Momenteel staan er akkers met paardenbloemen in Zeeland en België. Hierdoor wordt het qua logistiek ook duurzamer, want het natuurrubber hoeft niet van de andere kant van de wereld te komen. De latex wordt uit de wortels van de bloem geperst. Een veld paardenbloemen kan een half jaar nadat deze is gezaaid al worden gerooid. Wanneer er nieuwe rubberbomen geplant moeten worden, duurt het nog tien jaar voor je weer op de maximale hoeveelheid rubber komt die de bomen kunnen leveren. Kortom, de doorlooptijd van de
paardenbloemen is vele malen groter en ook duurzamer.

Dit jaar rollen de eerste 250 Flower Power fietsbanden uit de fabriek
Rond 2021 verwacht Vredestein 50.000 kilo aan rubber van de paardenbloem te krijgen. Dat lijkt misschien veel maar het is maar net genoeg voor een halve dag aan productie. Om de hele productie van banden uit paardenbloemen te halen zijn nog veel meer
paardenbloemen nodig. Dit is een begin. Een deel van deze 50.000 kilo natuurrubber van de paardenbloem zal gebruikt gaan worden voor de productie van fietsbanden. Dit jaar zullen de eerste 250 Fortezza Flower Power fietsbanden worden geproduceerd. Die banden wordt trouwens ‘gewoon’ zwart, in tegenstelling tot het groene prototype.

Natuurlijke performance
Naast dat rubber van de paardenbloem duurzamer is, heeft deze rubbersoort ook voordelen voor de performance van de band. Dit hebben ze laten onderzoeken bij Wheel Energy. De molecuulstructuur van dit rubber is gelijk aan rubber dat uit een boom wordt gewonnen. Het verschil zit in de lengte van een molecuul keten, want die is langer. Een langere moleculaire keten betekend meer verbindingen waardoor de band slijtvaster en soepeler wordt waardoor ook de rolweerstand beter is. De
hoeveelheid hars die in rubber van de paardenbloem zit is hoger, waardoor ook de grip verbeterd. Dit komt dus direct ten goede aan de rij eigenschappen van de band. Naast duurzaamheid krijg je dus ook een stuk extra performance.

Hoe zit het nu?
Terugkomend op de vraag in het begin: Hoe zit dat nou met de FlowerPower band? Dat zit goed! We zullen nog even geduld moeten hebben omdat er momenteel nog gewerkt wordt aan het uitbreiden van de oogst van de paardenbloemen. Dat heeft nog een aantal jaren nodig, maar de eerste Flower Power banden komen er op korte termijn.