Idworx kennen we vooral van de reisfietsen die tot in detail zijn geperfectioneerd. Vaak worden deze fietsen voorzien van een versnellingsnaaf van Rohloff of een Pinion aandrijving, waarbij de versnellingen in de trapas verwerkt zitten. Dat idworx dan nu een fiets heeft met een derailleurversnelling is dan ook wel bijzonder. Erg leuk voor de liefhebbers van een racestuur. Want de Grandone zoals de fiets heet is een randonneur, en ziet er op papier uit als een ideale fiets voor woon-werkfiets of snelle fietsreizen.

De fiets is uitgerust met een Ultegra afmontage op de crank na, die is van FSA. Dit FSA Energy crankstel heeft een bijzonder verhouding namelijk 46-30 i.p.v. de gebruikelijke 50-34 of 52-36. Deze verhouding zie je steeds tegenwoordig steeds vaker op dit soort fietsen. Achter is de cassette met 11-40 ook al groter dan we standaard gewend zijn. Je kunt dus met een extra lichte versnelling rijden. Dat is soms wel nodig voor als je bergop rijdt met bagage.

Het is wel duidelijk dat idworx geen standaard fiets heeft gemaakt. Dat kun je ook zien aan de nokjes op de balhoofdbuis die het omvallen van het stuur moeten tegengaan. Hetzelfde detailniveau zie je bij de kabels. Die lopen buitenom, maar zijn wel van voor tot achter voorzien van een buitenkabel. Voor de rest is de fiets voorzien van een naafdynamo en verlichting. En voor de stijfheid heeft de fiets steekassen en een grof uitgevoerde aluminium voorvork waar ook nog eens dragers op kunnen worden gemonteerd. Aan alles lijkt gedacht. Zelfs aan een standaard, al had ik die liever niet gezien want heel sexy staat het niet.

Voor deze fiets betaal je € 4295,-. Dan krijg je de zwarte versie. Voor de sparkling yellow zoals hier afgebeeld, betaal je nog eens € 100,- extra. Dat is een flinke prijs, maar dat is ook te verwachten bij iemand als Gerrit Gaastra, de oprichter van idworx, die het maken van de perfecte fiets belangrijker vindt dan wat de fiets kost. Het resultaat is een fiets, waar je waarschijnlijk de hele wereld mee over kan. Al hebben ze daar bij idworx nog wel grover uitgevoerde fietsen voor.

Meer info via idworx-bikes