Het is misschien wel een van de meest begeerlijke cyclosportieve tochten die je als wielrenner kan rijden: L’Etape du Tour.

Veel mooier kan het ook eigenlijk niet. Tijdens de Tour de France rij je zelf een van de bergetappes die de profs ook zullen rijden. In dezelfde condities en geheel afgesloten voor ander verkeer. In 2017 zal de tocht op 16 juli plaatsvinden en de inschrijving is nu open. En ondanks dat er plek is voor 15.000 wielrenners is het toch verstandig niet te lang te wachten.

De tocht wordt georganiseerd door dezelfde organisatie als de Tour zelf, de A.S.O., en wordt sinds 1993 verreden. Elk jaar is de Tour anders en daarmee ook L’Etape. Het gaat vrijwel altijd om een bergetappe. In 2017 zijn de Alpen weer aan de beurt en gaat het om etappe 18 uit de Tour. Die van Briançon naar de top van de Izoard. De eerste 120km van de 178 zijn vrij rustig met op km 60 een kleine klim, maar vanaf km 80 begint de aanloop naar de Col de Var. Die is 2.109m hoog met gemiddeld stijgingspercentage van 7,5% over 9,3km. Als je die bent afgedaald begin je bijna meteen aan de Izoard. Die is 2.360m hoog en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3% over 14,1km. Het venijn zit hem dus in de staart! Niet alleen speciaal om zelf te fietsen, het zal in de Tour als bergetappe vlak voordat ze naar Parijs gaan wel eens een beslissende etappe kunnen worden. Niet te kort en te lang met 178km, maar flink klimmen met in totaal 3.529 hoogtemeters.

Het gaat dus ook nooit om een rondje, net zoals in de Tour finish je op een andere locatie dan waar je start. Dat kan logistiek gezien een uitdaging worden, maar de Izoard en Briançon liggen niet heel ver uit elkaar gelukkig. Het is vanaf de Izoard ongeveer 20km dalen. Om je alvast een beetje warm te maken hebben ze alvast de route verkend, te zien in onderstaande video.

coldevar-izoard-hoogteprofiel

 

Gerelateerd

Tags: