Racefietsblog interviewde de nuchtere maar hard fietsende Loes Gunnewijk, uitkomend als profrenner voor het Australische Orica GreenEdge.

Geboren in het achterhoekse Groenlo, waar ze vooral met haar broertjes buiten speelde op de boerderij. Voetballen met buurjongens, de melkboer of de postbode, in plaats van spelen met poppen.
Echt serieus met sporten werd het pas bij het schaatsen. Waarbij in de zomer vaak getraind werd door hardlopen, skeeleren en (daar is ie dan) wielrennen. En daar is de wielercarrière begonnen.
Dat ze hard fietsen kan blijkt wel uit de prestaties van afgelopen jaren. Hier een paar goeie prestaties van afgelopen jaar:

  • 1e Omloop het Nieuwsblad
  • 1e Tijdrit Grote Prijs Leende
  • 1e District Kampioen tijdrijden Oost
  • 3e Klassement Tour de Limousin
  • 2e WK Team Time Trial

en ze mocht zelfs uitkomen voor Nederland tijdens de Olympische Spelen waar Nederland goud behaalde!

Dan maar even wat vragen:

vraag 1:  Wat is het mooiste aan profrenner zijn? En wat is het minst leuke?
De snelheid, het maximale uit jezelf halen, het buitenzijn, de wedstrijden over de hele wereld, etc!
Het minst leuke is de kennismaking met het asfalt. De valpartijen zouden ze eigenlijk moeten verbieden 😉 !

vraag 2:  Wat vind je de mooiste overwinning  en waarom?
De Nederlandse kampioenschappen. Het is supermooi om een jaar lang in het rood-wit-blauw te rijden en dat het Wilhelmus voor jou gespeeld wordt. Heel bijzonder!

vraag 3:  Waar fiets je het liefst?
Dat maakt me niet uit! Elke locatie heeft z’n mooie plekjes. Het is leuk om de verschillen te zien en kennis te maken met de verschillende culturen en landschappen.

vraag 4:  Je hebt een mooie carriere, maar wat zou je nog meer willen bereiken?
Een Worldcup-wedstrijd winnen/  ladies tour of nog een keer Nederlands kampioen, Goud op WK Ploegentijdrit! Dus nog genoeg wensen.

vraag 5:  Waarom heb je gekozen voor een carriere in het wielrennen en niet voor het schaatsen wat toch ook favoriet bij je was?
Met het schaatsen had ik nooit kunnen bereiken wat ik met het wielrennen heb bereikt. Ik kan op de fiets beter mijn krachten kwijt dan op het ijs! Toch blijft het schaatsen leuk (zeker op natuurijs)! En ik heb nooit bewust voor een wielercarrière gekozen. Ik ging een aantal wedstrijden rijden bij de club De Stofwolk en voor dat ik het wist was ik het jaar erop al lid bij een UCI-team en reserve voor het WK!

vraag 6:  En natuurlijk willen we weten hoe het is op de olympische spelen?
Onbeschrijfelijk! Heel bijzonder! Ik had het voor geen goud willen missen 😉

vraag 7: Tot slot… hoe gaat volgend jaar eruit zien?
Ik heb een twee-jarig contract dus zal rijden voor het Australische team ORICA-AIS!

Voor komend seizoen zetten we ons geld in op een overwinning tijdens de Ronde van Vlaanderen. (Als je de Omloop kan winnen dan lukt dat ook met de Ronde). Je kan Loes Gunnewijk volgen op haar twitter of op haar website.