Een pedaal met een ingebouwde GPS tracker is leuk bedacht en heeft diverse mogelijkheden. Het Franse bedrijf Connected Cycle heeft deze pedalen ontworpen en ontwikkelt. In eerste instantie gaat het om reguliere pedalen voor je alledaagse stadsfiets. De vraag is of zoiets ook voor racefietsen interessant is voor in de toekomst.

De pedalen kunnen in combinatie met een bijbehorende app laten zien waar je hebt gefietst, hoe hard je fietst en waar je fiets op een bepaald moment zich bevindt. En dat laatste is natuurlijk een handige feature om je fiets diefstal-proof te maken. Of ten minste ervoor zorgen dat je je fiets weer terugvindt na de diefstal (de dief weet van tevoren niet dat er een tracker in de pedalen verwerkt zit, en zal dan toch met je fiets aan de haal gaan).

Wij denken dat het niet gaat werken voor racefietsen. Ondanks dat je de pedalen er niet zonder een gecodeerde sleutel van je fiets kan halen, is het bij een dure racefiets een kleine moeite om de Crank te vervangen (inclusief pedalen) waarna je als dief een kostbare fiets overhoudt. Aan de andere kant kan het zijn dat de dief het niet doorheeft en de pedalen laat zitten. In dat geval ben je je dure racefiets sowieso (tijdelijk) kwijt, maar je kan via een app kijken waar deze zich bevindt. Afhankelijk van waar (misschien wel ergens in het buitenland) zou je hem dan kunnen gaan halen.

In de toekomst zou je bijvoorbeeld de Garmin Vector hiermee kunnen uitrusten, maar deze is weer makkelijker te demonteren. Ook zijn er producten op de markt waarmee je een zender kunt verstoppen aan je fiets welke weer dezelfde functionaliteit heeft als de gps-pedalen.

Met zo’n oplossing zal de fiets niet perse diefstal-proof zijn, maar vooral terugvindt-proof. (als de pedalen niet worden gedumpt).  Je krijgt wel een melding wanneer je fiets beweegt, dus als je er dan snel bij bent kan je de dader nog net weg zien rijden. Mocht hij jouw kant op rijden, dan kan je de dief zo pakken.

Het ziet er wel erg modern en hip uit! De pedalen worden op dit moment gepresenteerd door Connected Cycle op de CES beurs in Las Vegas. Voor de stadsfiets een leuke feature, maar je racefiets moet je gewoon niet uit het oog verliezen of mensen moeten stoppen met het meenemen van andermans fietsen.

 

connected-pedaal connected-cycle2

Dank aan Papageno voor de tip.