Als je 50 jaar geleden de Tour hebt gewonnen is het allerminst een schande om daar nog eens stil bij te staan. Al helemaal niet als je dat doet met een speciale fiets.

Natuurlijk kennen we Jan Janssen als Tourwinnaar in 1968, maar vergeet niet dat hij ook Wereldkampioen is geweest in 1964, 3 maal de groene trui in de Tour en Parijs-Roubaix en de Ronde van Spanje won in 1967. De Tour staat natuurlijk bovenaan en dat is dit jaar 50 jaar geleden. Jan Janssen begon in 1972 met zijn eigen fietsenmerk, iets dat voor andere Tourwinnaars ook geprobeerd hebben, maar ze hebben het niet allemaal zo lang vol kunnen houden. Het jubileum van de overwinning wordt wat extra luister bijgezet middels een speciale fiets, de “1968”.

Een heel klassiek ogende fiets, van CrMo staal met een moderne geometrie. Het is niet de fiets uit 1968, mocht je dat soms denken. Met de afmontage hebben ze wel geprobeerd de fiets  een klassiek uiterlijk mee te geven en dat is mooi gelukt. De mooie tint rood gaat goed samen met het zilver van de onderdelen en creme van het Deda stuurlint en Brooks zadel. De Campagnolo Potenza groep is helemaal zilver, evenals de Ritchey Zeta Classic wielen, die overigens nog een knappe 1.440 gram wegen. Zadelpen en stuur zijn ook van Ritchey, de stuurpen is meegespoten met het frame en is van Deda. De fiets is beschikbaar in de maten 51, 54, 57 en 60 cm. Het gaat om een gelimiteerde oplage van 68 stuks. De fiets kost € 4.468,-.

Het kaderplaatje laat de details zien en zal gesigneerd worden door Jan Janssen zelf. De eerste fietsen worden overhandigd door Jan Janssen zelf tijdens de Jan Janssen Classic op 30 juni.

Via Jan Janssen

Gerelateerd