De herfst is aangebroken en dat betekend dat voor velen de crosser weer van stal wordt gehaald. Veel mensen zien het als broertje van de mountainbike of een wielrennersfiets voor in het bos. Mensen die al eens op een crosser hebben gezeten kunnen waarschijnlijk beamen dat dit toch wel erg kort door de bocht is. Crossen vergt hele andere technieken dan mountainbiken of wielrennen.

Cyclocross in Amerika is ‘booming’. Steeds meer Amerikanen pakken de crossfiets en willen wedstrijden gaan rijden. Jeremy Powers, Amerikaans kampioen cyclocross en een renner die een deel van zijn seizoen in Europa rijdt, heeft hier met een aantal sponsoren handig gebruik van gemaakt en een ‘cross camp’ DVD uitgebracht. In een tijdsbestek van ongeveer een uur neemt hij je mee langs verschillende facetten van het crossen. Handige tips en ideale trainingsideeĂ«n worden hier aangereikt om bijvoorbeeld goed te sturen, over een balk te komen en hoe je de fiets moet oppakken om ermee de trap op te lopen.

Voordat het zover is om met deze technieken aan de slag te gaan neemt hij eerst een kijkje in de kledingkast om te laten zien welke kleding het best bij bepaalde weersomstandigheden past. Daarna komt het materiaal en eten aan bod en ook de banden (toch wel een hot item in de crosswereld) laten ze niet links liggen. Hierna volgen de technieken, beginnend bij het aansturen van een bocht tot uiteindelijk het goed op en afspringen van je fiets.

Een interessante video waarbij je stap voor stap zelf aan de slag kan om de technieken van het cyclocrossen onder de knie te krijgen. Let op; beheersing van de Engelse taal is wel een must. Al is het ook echt niet vervelend om alleen de beelden te bekijken. Jeremy Powers is nl. onderdeel van het cross-team Rapha – Focus en de materialen en kleding waar hij in rijdt is voor velen een droom.

Je kan de DVD als digitale download vinden in de Itunes Store (niet de app-store), of via www.jeremypowerscrosscamp.com
Kosten zijn 14,99 USD voor de digitale download en 24.99 USD voor de DVD.

Trailer

Gerelateerd