Naast het uiterlijk (kwestie van smaak) is niets zo persoonlijk aan je fiets als het zadel. Sommige mensen kunnen op elk zadel uit de voeten terwijl dit voor anderen juist heel nauw luistert. Vooropgesteld; fietsen met pijn in de zitstreek hoort er niet zondermeer bij! Blijf er dus niet mee doorfietsen in de veronderstelling dat dit er nou eenmaal bij hoort, want het neemt een groot deel van je fietsplezier weg. Ieder achterwerk is anders. Selle San Marco, sinds 1935 al bezig met zadels en bekend van ikonen als de Rolls, Regal en Concor zadels hebben iets bedacht dat je kan helpen bij de keuze voor het juiste zadel.

In het kader van hun “Mission Performance Ride” hebben ze op basis van onderzoek de DiMA Selector als tool ontwikkeld. Met de tool inventariseer je wat kenmerkend is voor je lichaam en wat voor soort fietser je bent. Het komt neer op vijf punten die ze belangrijk vinden;

  1. Leeftijd
  2. Drukgevoeligheid
  3. Lichaamstype
  4. Hoogteverschil tussen zadel en stuur
  5. Rijstijl

Leeftijd wordt gebruikt om een indicatie te krijgen van de lenigheid van je lichaam. Over het algemeen geldt, hoe ouder, hoe minder lenig. Daarbij gaat bij mannen ouder dan 45 jaar de prostaat ook een rol spelen en wordt doorgaans ook een zadel met een brede sleuf door het midden geadviseerd.

Drukgevoeligheid heeft te maken met de gevoeligheid voor druk op het perineum. Dat is het deel tussen scrotum of vulva en de anus. Wanneer daar veel druk op komt te staan, leidt dat snel tot gevoelloosheid. Een bekend probleem bij veel fietsers, maar ook iets dat op te lossen is door een zadel met een uitsparing in het midden te gebruiken.

Lichaamstype geeft aan hoe je lichaam ingedeeld wordt volgens de somatotype classificatie. Dit komt grofweg neer op een slank (ectomorph), atletisch (mesomorph) of gezet (endomorph) somatotype.

Hoogteverschil tussen zadel en stuur speelt een rol omdat het aangeeft hoe diep je zit. Dit kan dus wat rechterop of juist heel diep zijn. Vanzelfsprekend is het contact met je zadel dan ook anders. Ze hebben drie gradaties, waarbij een delta van 10cm of meer als hoog wordt gezien, 5 tot 10 als gemiddeld en minder dan 5cm als laag (resp. meer dan 5cm, 5 tot 2 en minder dan 2cm voor MTB).

Rijstijl heeft te maken jou als fietser. Rij je bijvoorbeeld wedstrijden, dan wil je bewegingsvrijheid op je zadel over de lengte. Wielertoeristen zitten vaak juist lange tijd hetzelfde. Voor de eerste groep raden ze een plat zadel, voor de laatste groep een golvend zadel.

Twee dingen die normaal gesproken de boventoon voeren bij de keuze van een zadel, maar hier ontbreken zijn de breedte van de zitbotjes en het geslacht van de renner. Er zal nooit een damesspecifiek zadel uit de tool naar voren komen, terwijl San Marco deze wel in hun assortiment heeft. De zadels uit de tool (uit de Collezione) zijn ook geschikt voor dames die veel fietsen, maar kunnen dan eventueel kiezen voor een Wide uitvoering (de zitbotjes zitten bij vrouwen over het algemeen verder uit elkaar) van het geselecteerde zadel.

De DiMA Selector kan je online gebruiken via Selle San Marco, maar ook bij de dealers waar je de zadels kan proberen. Ze hebben ook een app gemaakt via iOS en Android toestellen die verkrijgbaar zijn in Apple’s App Store en Google’s Play Store. Met de app kan je trouwens ook makkelijk zien waar je de dichtstbijzijnde Selle San Marco dealer kan vinden, of via de online store locator.

Selle San Marco DiMA Selector tool
Selle San Marco team back in the day