Hoewel heel fietsend Nederland waarschijnlijk nog wel een beetje op een roze wolk zit, is het toch tijd voor die andere fietskleur: het geel van de Tour!

Vandaag barst het feest, of beter gezegd, circus, weer los. De Grand Départ is dichtbij, in Düsseldorf, waar een proloog, een tijdrit van 14 km, verreden zal worden. Een mooie kans voor Wereldkampioen Tony Martin om in eigen land het geel te pakken, maar ook Jos van Emden heeft hier een uitgelezen kans om het geel te pakken. Dat zou een fraaie stunt zijn na die mooie zege in de Giro. Na de tijdrit blijven ze nog in de buurt en gaan ze via België naar Frankrijk.

Deze Tour doet een paar iconische cols aan, zoals de Croix de Fer, Galibier en de Izoard, maar kenmerkt zich ook door nieuwe, steile beklimmingen. Het lijkt een mooie mix van nostalgie en vernieuwing te gaan worden. Denk overigens niet dat je de eerste week alleen sprinters zal zien, want in de vijfde etappe finishen ze in de Vogezen op La Plance des Belles Filles (blijft een fantastische naam). Dan is het weer twee keer vlak en dan komen de Pyreneeën er al weer aan. Etappe 9 is door de tourorganisatie tot koninginnenrit gekroond. Hij gaat van Nantua naar Chambéry in de Jura, o.a. over de Mont du Chat en de Grand Colombier. Dan zijn de Alpen aan de beurt. Zoals het er naar uitziet staat ons weer veel moois te wachten. 23 juli rijden ze Parijs binnen.

Kijk vooral onderstaande video om alvast in de stemming te komen. Veel plezier de komende weken!