Hou je van wielrennen en heb je enig gevoel voor nostalgie dan zal L’Eroica bekend voor je zijn. Geen carbon, elektrisch of draadloos schakelen en niet eens schakelen aan het stuur. Bij de tochten van L’ Eroica is alles nostaligisch, van fiets tot renner. Begonnen in 1997 in de Toscane spreekt de tocht al vele jaren tot de verbeelding bij wielerliefhebbers die houden van geschiedenis. De tocht in Italië is ongekend populair over de hele wereld met lange wachtlijst. Mede daarom wordt het ook op vele andere plekken op de wereld georganiseerd, zoals Californië, Groot-Britannië, Japan en Uruguay. En dit jaar zal voor het eerst ook in Limburg deze nostalgische rit plaats gaan vinden.

De tocht zal in Valkenburg georganiseerd gaan worden. De stad heeft een rijke geschiedenis in het wielrennen en dit is één van de redenen voor de organisatie om dit het middelpunt van de tocht te laten. Kenmerkend voor de tochten van L’Eroica zijn de ongebaande paden. Net als in Italië zal er ook deels over onverharde wegen gereden gaan worden. Te verwachten is ook dat er meerder afstanden te rijden zijn, zoals het er naar uitziet 50km, 100km en 160km.

Voorwaarde voor deelname aan alle L’Eroica ritten is dat de fiets 30 jaar of ouder moet zijn. Remkabels buiten het stuur langs, commandeurs en natuurlijk moet de renner ook afgestemd zijn op de stijl van weleer. Wollen truien dus! En het landschap in Limburg is met een moderne racer soms al zwaar, laat staan met een fiets van meer dan 30 jaar oud met meer kilo’s en minder versnellingen. Er wordt geen tijd geregistreerd, maar het wordt er natuurlijk niet makkelijker op. Het gaat ook om de beleving, hoe het was om met zulk materiaal te koersen en af te zien. Hoe dat is heeft onze Cyril aan den lijve ondervonden bij zijn deelname aan L’Eroica in Toscane afgelopen jaar. Als je nog geen stokoude racer hebt staan, dan is dit je excuus om toch maar eens rond te gaan kijken (en vergeet die wollen trui niet)!

Als je hier eventueel aan wil deelnemen kan je je alvast inschrijven voor de nieuwsbrief op eroicalimburg.com

Eroica

Foto header van eroicalimburg.com