We hadden er bijna overheen gelezen, maar het staat er toch echt, op Wielerflits; “De Cauberg van het Noorden”. Er zijn serieuze plannen om in de buurt van Assen een berg te laten verrijzen. Hee, hadden we dat al niet eerder gehoord?

Natuurlijk, het “Die Berg Komt Er” initiatief was er, maar die berg lijkt er voorlopig – helaas! – niet te komen. Helaas zijn de plannen in Drente  in eerste instantie afgewezen door de overheid, maar met de komende Provinciale Statenverkiezingen gaan ze er opnieuw voor. Het doel is om de berg onderdeel uit te laten maken van WK-parcours van 2020 dat ze voor ogen hebben. Dat is op zich al een heel mooi initiatief en vooruitzicht natuurlijk, want vooralsnog is dat parcours volkomen plat waar vooral de nadruk op de waaiers zal komen te liggen.

De top moet op ongeveer 80 meter hoogte komen, welke je vanaf de voet in 1200 meter kan bereiken. Daarmee kom je op een gemiddelde stijging van zeven procent. Niet verkeerd, en stukken beter dan de VAM-berg in de provincie. De berg zal tussen het TT circuit en de stad Assen komen te liggen om zo ook de geluidshinder van de racebaan tegen te gaan. Naast een onderdeel van het WK-parcours kan de berg ook voor wielertoeristen erg leuk zijn, dat is duidelijk. Zeker als je in een van de noordelijke provincies woont, kan je jezelf een lange rit naar Limburg besparen, al moet je natuurlijk niet te snel uitgekeken raken op die ene klim. 

Tags: