De nieuwe Sram 2 x 12 speed op een Koga Kimera ziet er niet verkeerd uit. Koga is namelijk een van de merken met een partnership met Sram zodat zij de fiets mogen afmonteren met de nieuwe groep die officieel de Sram Red eTap AXS heet. De fiets en de groep worden vandaag gepresenteerd.

De basis van de fiets is het Kimera frame die gemaakt is van 40T High Modulus carbon. Maar de opbouw en het design is speciaal voor deze Prime Limited versie gemaakt. Black on black, met een toefje grijs, is niet een term die Koga er aan meegeeft, maar dat dekt wat mij betreft de lading wel qua looks. Erg gaaf gedaan.

De afmontage
De groepset is dus de nieuwe Sram eTap AXS 2 x 12 met hydraulische schijfremmen. Als wielen hebben ze gekozen voor de Zipp 303 wielset die met steekassen op hun plek worden gehouden. Voor wat comfort zorgen de 28 mm Vittoria Corsa Control banden. Zitten doe je op het Selle San Marco Aspide zadel en het stuur met een geïntegreerde stuurpen. Omdat je nu 12 kransjes achter hebt, kun je iets meer spelen met het bereik van de versnellingen. Er is dan ook gekozen voor een 48-35T voor en 10-28 achter. Klinkt misschien gek, een 48-10 als grootste versnelling maar dit is nagenoeg gelijk aan een 53-11. Het schakelen gaat nog zoals we gewend waren met de eTap shifters al zegt Sram dat de derailleur sneller geworden is. Ook zijn de derailleurwieltjes iets groter geworden. Dit in combinatie met de Flattop ketting maakt het allemaal net even soepeler, volgens Sram. Een vermogensmeter van Quarq zit ook in de groep verwerkt. Verder is er de mogelijkheid om het geheel te verbinden met de AXS app waarin je allerlei instellingen kan aanpassen.

Deze Koga zal vanaf deze maand beschikbaar zijn en heeft een adviesprijs van € 8499,-

Meer info via Koga