Het boek dat in je boekenkast moet staan wanneer je een wielerliefhebber bent is The Rules. Nu is er ook een Nederlandse vertaling en wij kregen een exemplaar om te lezen.

Voor diegenen die het boek überhaupt niet kennen even kort iets over het boek. Het is een soort van handboek of naslagwerk voor de wielerliefhebber. Geschreven door een groep die zich Velominati noemt en het wielrennen als een lifestyle zien. Zij hebben een aantal regels opgesteld waaraan een wielrenner zich moet houden. Waarschijnlijk heb je een paar regels al wel eens hier of daar voorbij zien komen. Bijvoorbeeld regel #12: De juiste hoeveelheid fietsen die je nodig hebt, bedraagt N+1.

Het leuke is dat ze elke regel uitleggen over de reden waarom, waarbij je regelmatig stukjes met een knipoog zal lezen. Een regel waar ik mezelf hard voor maak is regel #29: Geen Europese uitwendige zadeltassen. De uitleg ligt mij wel; het is onder andere respectloos voor de racefiets en zijn/haar designer. Zoveel moeite is er gedaan om alles esthetisch bij elkaar te laten passen en dan verpest je dat niet door een stom tasje onder je zadel te hangen. Gatver, maar dat is mijn mening.

Maar goed, even terug naar het boek. Je kan er lang en kort over praten, maar dit boek is gewoon erg leuk om te lezen. De indeling van de regels is gedaan in categorieën: De Discipel, de Rit, de Fiets, de Estheet en de Bikkels. De Nederlandse vertaling is 1 op 1 uit het Engels met heel af en toe een woord dat teveel is vertaald. Zo is Celeste vertaald met azuurblauw…… dat had wat ons betreft niet gehoeven.

Titel: De Regels
Auteur: Velominati
Prijs: 15,- Euro
Uitgever: Kosmos

Het boek zou al in je kast moeten staan en nu de Nederlandse versie beschikbaar is, heb je eigenlijk geen excuus meer.

Weggeefactie?
We mogen drie boeken weggeven: Geef hieronder aan wat volgens jou de beste regel voor wielrenners is? Je hebt dan de tijd tot zondagavond 19 juli 19:00 uur, waarna we 3 winnaars trekken.

de-regels-1 de-regels-2

Via Kosmos