De liefde voor de fiets op papier krijgen, dat is het doel dat Richard Moore en Daniel Benson hadden.

En dat is ze zeker gelukt met het koffietafelboek Fiets! Voor twee tientjes heb je een uitgebreid naslagwerk in handen waar niet alleen de geschiedenis maar ook de technologische ontwikkelingen van tientallen fietsmerken voorbij komen. Bijna niemand wordt overgeslagen. Je leest dus mooie achtergrondverhalen over de Italiaanse meesters zoals Atala, De Rosa en Bianchi, maar ook over de visie van de mensen achter ‘nieuwere’ namen zoals Giant (waar bijvoorbeeld Mark Cavendish ooit op sprintte) en Canyon.

Fiets! staat bol van de gedegen research. Benson (hoofdredacteur cyclingnews.com) en Moore (ex-prof en schrijver) weten waar ze het over hebben. Bekende verhalen worden gemixt met nieuwe feitjes of onbekendere verhalen over de relatie tussen de merken, de renners en natuurlijk de grote wedstrijden. Vooral de soms bijzondere relatie tussen renners en framebouwers is boeiend. Verhalen over frames die bepaalde merknamen niet mochten dragen maar die wel duidelijk van een bekende bouwer afkomstig zijn, spreken nou eenmaal tot de verbeelding.

Hierdoor wordt Fiets! nooit te droog of te technisch, voor de liefhebber is het gewoon bijna elke pagina feest. En hoewel natuurlijk een boek zoals dit nooit compleet kan zijn hebben de schrijvers toch vooral goede keuzes gemaakt. Door ook merken toe te voegen die alleen aan materiaal of onderdelen gekoppeld zijn wordt het een vollediger overzicht. Reynolds (stalen buizen), Mavic (naven, velgen en wielen), en Shimano (schakelsystemen en remmen) ontbreken bijvoorbeeld gelukkig niet en ook hun historie en noviteiten worden in het zonnetje gezet.

Een tijdslijn geeft een snel overzicht van de historische hoogtepunten per merk. Maar de combinatie van prachtige close up foto’s en de goed geschreven verhalen maken Fiets! tot een boek dat eigenlijk niet in je boekenkast mag ontbreken. Of je nu een volbloed materiaalfreak, relaxte zondagmiddagfietser of romantische wedstrijdvolger bent, Fiets! biedt iedereen die van de sport houdt iets.

Fiets! is te koop voor €19,95 bij de grotere boekenzaken zoals o.a. Polare.

fiets-boek3 fiets-boek2 fiets-boek1