Léon van Bon is een naam die veel wielerliefhebbers die in de jaren negentig de sport volgden waarschijnlijk wel kennen. Léon wist als altijd aanvallend rijdende renner menige koers en kampioenschap op te vrolijken. Na zijn prof-carrière stapte hij over naar een andere liefde: fotograferen. Mede dankzij zijn kennis van het peloton, koersen en scherp oog veroverde Léon al snel een plek tussen ervaren sportfotografen en schiet hij nog steeds prachtplaten die meer laten zien dan alleen de kopgroep. Dit oog voor de menselijke kant komt mooi naar voren in het boek(je) dat Léon maakte: For the love of my bike.

Ruwe emotie
De titel is een beetje verwarrend, want er staat eigenlijk geen fiets in het boek. Wel mooie portretten van tientallen renners en toerders. Meestal geschoten direct na een tocht tegen een witte achtergrond. Soms onder de modder, vaak bezweet. Maar het gaat om die blik. Want waar je op de fiets nog je best kan doen om te verbloemen dat je stuk zit, of net doet alsof je gesloopter bent dan je je eigenlijk voelt, daar zie je in deze portretten de ruwe emotie. Opluchting, vermoeidheid, focus, genieten… het zit er allemaal in. Léon heeft dat moment nadat je net afgestapt bent mooi gevangen en gebundeld. Een aantal van zijn vrienden zoals Eric Corton hebben nog bevlogen teksten toegevoegd waardoor het een mooi geheel wordt.

Expositie
Ik was onlangs bij de boeklancering bij Rapha in Amsterdam. Hier bleek dat het eerst de bedoeling was dat Léon in opdracht van Deraes fietsenmakers zou gaan portretteren, gelukkig heeft hij uiteindelijk toch voor dit onderwerp en thema gekozen. Want iedereen die zichzelf weleens is tegengekomen op de fiets kent dat herkenbare gevoel van na je finish.

Op dit moment zijn een aantal van de portretten ook in expositievorm bij Rapha te zien. Leuk als je een keer in de stad bent. Het boek is onder andere daar te koop, maar ook online via de website van Deraes.

“For the love of my bike”
Auteur: Léon van Bon
Pagina’s: 224
Prijs: € 29,95
ISBN 978-90-828613-0-3

WINACTIE voor Vaderdag
Ter gelegenheid van Vaderdag mogen we drie gesigneerde exemplaren weggeven! Geef hieronder aan waarom jij dit boek graag voor vaderdag zou willen geven en misschien win je dan! Maandag 11 juni na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Gerelateerd

 • Marijn Coolen

  Mijn vader is sinds een paar maanden weer begonnen met fietsen en hij wordt er steeds beter in. Denk dat hij uit het boek nog meer motivatie kan halen om nog meer te gaan fietsen

 • Sander

  Mijn vader fietst zelf graag,en lezen is een van zijn vele andere hobby’s. Ik maak hem graag blij met dit boek,en zelf wil ik het ook wel lezen.

 • Hanz Bé

  Ik heb erg mijn best gedaan om voldoende kinderen te krijgen voor een vaderdag kadootje. Da’s gelukt! Toch zouden ze nooit op het idee komen om me dit fraaie boek kado te doen. Daarvoor heb ik dan toch jullie nodig 😉

  • racefietsblog

   Gefeliciteerd Hanz!! Je hebt een gesigneerd exemplaar gewonnen! Stuur aub je gegevens naar redactie@racefietsblog.nl, dan zorgen we dat je het boek zsm in huis hebt

   • Hanz Bé

    Boek is binnen. Dank!

 • Chantal

  Ik ben op heel veel plekken op zoek geweest naar een vaderdag cadeau en houd hij heel erg van fietsen maar nagenoeg alle fietsboekjes heeft hij al ik zou daarom dit graag willen winnen voor me vader het is een hele fanatieke fietser en zou heel erg blij zijn met dit cadeau dus ik hoop dat ik dit leuke cadeau voor me vader zou kunnen winnen!

  • racefietsblog

   Gefeliciteerd Chantal!! Je hebt een gesigneerd exemplaar gewonnen! Stuur aub je gegevens naar redactie@racefietsblog.nl, dan zorgen we dat je het boek zsm in huis hebt

 • Ankedm

  Mijn vader houdt van wielrennen en van lezen, perfecte combo dus. Voor zijn vaderdag reeds een boek cadeau gedaan en zou fijn zijn mocht hij deze bij zijn collectie kunnen voegen.

 • Nina

  Mijn vader, zelf fanatiek wielrenner, heeft op zijn verlanglijstje voor Vaderdag, zijn verjaardag, Sinterklaas en alle andere momenten dat er cadeaus worden gekocht “fietsspullen” staan. In onze fietsfamilie zijn al menig woekerboeken verzameld, dit boek zal de verzameling perfect aanvullen! Dat hij ook nog eens geportretteerde wielrenners uit het boek persoonlijk kent, inclusief het “covermodel” 😉 maakt dit het beste Vaderdag cadeau!

  • racefietsblog

   Gefeliciteerd Nina!! Je hebt een gesigneerd exemplaar gewonnen! Stuur aub je gegevens naar redactie@racefietsblog.nl, dan zorgen we dat je het boek zsm in huis hebt

 • Bas

  Namens mijn dochter van bijna 3 typ ik deze reactie, want ik zou heel graag voor vaderdag dit boek willen hebben. Niets lekkerder dan na een zware training, beentje omhoog, Trippel erbij en een wielerboek of blad te lezen met de kleine naast me.
  Echter ze kan haar eigen naam nog niet typen dus . . . . . hoop dat dit ook telt.