Giacomo Pellizzari schrijft voor het Italiaanse Bicilive en heeft daarnaast nog zijn eigen blog “Confessioni di un ciclista pericoloso” wat in het Nederlands zoveel betekent als “Bekentenissen van een gevaarlijke fietser”. Dit jaar kwam in Nederland zijn boek uit met de titel: “Het geheim van de eenzame fietser”.

In het boek worden veertien groten der wielerwereld beschreven. Van Sagan tot Merckx en van Pantani tot Armstrong. Wat maakt de renner nou zo specifiek. Het gaat over eigenschappen en persoonlijkheden die Giacomo in zijn verhaal ondersteunt met voorbeelden. Zo komen ook Wiggins de rockster, Fignon de introverte en Bugno de ondoorgrondelijke voorbij, om er maar drie te noemen.

We hebben het boek gelezen en er wordt geschreven vanuit de renner, alsof hij de situatie op dat moment meemaakt, maar ook over de renner in diezelfde situatie. Dat is in het begin even omschakelen. Het boek leest alsof het een beetje een filosofische inslag heeft en dat is niet zo heel gek omdat Pellizzari filosofie heeft gestudeerd. Je merkt dat hij  een fan van wielrennen is door de positieve manier van schrijven over de renners. Er worden regelmatig metaforen gebruikt en af en toe kan het wat pompeus overkomen wanneer je een luchtig boek over wielrennen verwacht.

Dit boek is echt voor de wielerliefhebber van verhalen en karakterschetsen met een ietwat filosofische inslag. Het boek is erg positief geschreven en daaruit merk je de liefde en passie van Pellizzari voor de sport. Zoek je een boek die als een spannend jongensboek weg leest dan wordt dit misschien niet je favoriete wielrenboek. Hou je meer van diepgang en een kijkje in de psyche van de renners dan is dit een fijn boek om te lezen.

Titel: Het geheim van de eenzame fietser
Auteur: Giacomo Pellizzari
Uitgever: Xander Uitgevers
Pagina’s: 320
Prijs: €19,99

WINACTIE
We mogen 5 exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan welke renner jou het meest tot de verbeelding spreekt en waarom, misschien win jij dan! Woensdag 21 juni na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Gerelateerd

Tags:
 • Elbert Hidding

  Contador, altijd aanvallen en nooit opgeven en dat al heel wat jaren.

 • Wouter v Veldhuizen

  Alejandro Valverde. Al behoorlijk op leeftijd, maar hij blijft een gevaarlijke outsider bij elke wedstrijd waar hij aan meedoet

 • Koen Faes

  Alejandro Valverde; respect voor de lange carrière van deze man.

 • Martijn de Raad

  Bram Tankink!! Altijd hard werken maar nooit in de spotlights. Aardig op leeftijd maar lijkt er nog steeds erg veel plezier in te hebben, wat ik op kan maken uit z’n legendarische interviews.

 • KOEN VD STERREN 

  Laurens ten Dam!
  Benaderd het profleven op een hele andere manier en laat zien een baard, camper, barbecue, triples en zelfs trainen op een fixie ‘gewoon’ moet kunnen.
  En dat het resultaat boekt heeft hij toch mooi maar bewezen met twee giro deelnames en twee keer in het winnende team ;-p

 • Marc Prudon

  NET ALS LANCE
  Ondanks alle commotie is en blijft er maar 1 renner voor mij. Lance Armstrong.
  Waarom? Mijn vader heeft me groot gebracht met het wielervirus. Het begon als klein jongetje in Zuid Limburg met kijken bij de AGR. Ze kwamen langs ons huis dus dat was makkelijk. De jaren daarna gingen we ‘ afsteken’. Het verzamelen begon: bidons petjes sleutelhangers alles.
  De jaren verstreken en we zagen vooral samen de tour, maar ook de klassiekers en veel renners. Op vakantie samen naar de alpe d’huez. Het werd Onze berg. Natuurlijk van alle Hollanders maar nu ook van ONS.
  Nu 15 juli is het 5 jaar geleden dat hij tijdens de TDF overlijdt. Op de IC moest ik elke dag verslag komen doen van de etappe.
  De jaren voor zijn overlijden belde hij me te pas en te onpas op. Heb je dit gezien hebben dat gezien? Nee pa ik ben aan t werk, ik kijk vanavond naar Mart.
  We waren het vaak oneens. Maar over Lance waren we het eens. Dat was onze held. Helaas kreeg mijn vader ook kanker, net als lance, maar hij echt ongeneeslijk en in rap tempo ging hij achteruit. Ik beloofde hem onze berg ongetraind te beklimmen. Ik ben mij belofte nagekomen, meerdere keren zelfs. Ik waande me even een echte renner, net als Lance Armstrong op onze berg. Nee ik ben geen klimmer maar ik kwam bovenaan. ik jankte van de pijn, van het verdriet en van onze kloteberg, want dat was het die dag. Boven de euforie, trots en als een echte renner mijn kruisje om mijn nek kussend, zag ik dat het goed was.
  Jaren na zijn overlijden kwam het verlossende woord van Lance:ja ik heb gebruikt. Toen was ik voor het eerst (zij het maar heel even) opgelucht dat mijn vader overleden was. Want voor hem blijft onze held ook echt onze held op onze berg. Zonder smetje.
  De collectie thuis wordt inmiddels groter en groter, maar mijn mooiste wielersouvenir hangt om nek dicht bij mijn hart. De vingerafdruk van mijn vader op het kruisje. Net als Lance schudt de ketting heen en weer als ik weer eens een berg op fiets… net als Lance

  • racefietsblog

   Dag Marc, Wat een verhaal zeg… pfff. Je bent een van de winnaars! Wanneer je ons je gegevens mailt (redactie(at)racefietsblog.nl) dan zorgen wij dat het boek jouw kant op komt.

   • Marc Prudon

    Wat ontzettend gaaf. Ik kijk nu al uit naar de tour. 15 juli is het 5 jaar geleden,die dag lig ik rustig op de bank met dit boek. Lezend kijkend en terugkijkend op alle ervaringen samen.
    Dank jullie
    Marc Prudon
    Hoogvelden 3
    5685jm best

    Outlook voor Android downloaden

   • Marc Prudon

    Wat gaaf!
    Dank jullie. Ga ervan genieten.

 • Jacco De Vries

  Sagan, dé posterboy van het hedendaagse wielrennen. Gewoonweg één van de sterkste allround renners en altijd goed voor vermakelijke acties en interviews.

 • Frank Berentsen

  Svein Tuft. Op zijn 15e vertrokken van huis en duizenden kilometers afgelegd op een oude mountainbike, met zijn hond en een zak aardappelen . Om geld bij te verdienen is hij gaan werken in een fietsenwinkel waar hij in aanraking is gekomen met racefietsen. Toen er een wedstrijd in een nabijgelegen dorp werd gehouden heeft hij zich binnen weten te kletsen bij deze wedstrijd, waar een aantal profs meereden, hier werd hij vijfde. Door deze prestatie werd hij opgepikt door een profteam. De jaren die hierop volgden ontwikkelde hij zich tot een geweldige tijdrijder en met zijn 39 jaar nog altijd zeer belangrijk voor zijn team Orica-Scot. Een geweldig verhaal en een echte voorbeeldprof.

  • M0ME

   Idd, geweldig verhaal. Ook Lieuwe Westra wel heel erg interessant!

 • M0ME

  Genoeg renners die interessant zijn (Stiekem 2 renners)

  Adam Hansen, ongelofelijk dat je zoveel grote rondes achter elkaar kan uitrijden en ook ritten kan winnen. Daarnaast ook zeer aansprekend omdat hij altijd bezig is met de technische vooruitgang van het wielrennen, ontwerpen van eigen schoenen en daarnaast ook doodleuk even deelneemt aan de Crocodile Trophy.

  Daarnaast ook Lachlan Morton, geweldige renner met veel potentie. Maar wil wel graag fietsen op de manier zoals hij dat wil. Contract niet laten verlengen bij Garmin en toen maar naar Jelly Belly gegaan, omdat hij kon fietsten op de manier zoals hij wil! Vervolgens wint hij de Ronde van Utah en gaat hij weer naar de WT bij DDD. Dit jaar was de Ronde van California een van zijn doelen. Maar een zeer dramatische tijdrit vol materiaalproblemen en valpartijen. Waardoor alle kans en hoop op de witte trui weg was

 • Yuri Mastenbroek

  Op dit moment Mathieu van der Poel. Wat een alleskunner is deze man. Fantastische duels met Wout van Aert tijdens de cross, wat een genot om naar te kijken. Wereldbeker XC mountainbike? Tuurlijk, gewoon even 2e worden achter Nino Schurter. En op de weg wint hij ook nog eens een aantal ritten in de Ronde van België en Boucles de la Mayenne. Heel benieuwd wat hij de komende jaren nog voor ons in petto heeft!

 • Dolf Zijlstra

  Wout Poels! Een renner naar mijn hart. Veel bewondering voor deze man die naar een ernstige val in de tour de France van 2012 zeer sterkt is terug gekomen en nu en van de belangrijkste knechten is van Chris Froome voor de tour de France.

 • Henny Berendsen

  Ik ben groot fan Peter Sagan, hij is een fantastische wielrenner. Hij is gewoon in mijn ogen een sportman die dicht bij zijn fans staat en zijn manier van fietsen is uniek!

 • Frank

  Bo(o)gie natuurlijk. a) omdat ik die bijnaam heb als eeuwige praatjes- en grappenmaker tijdens het fietsen, b) hij net als ik altijd houdt van aanvallend koersen, moeite heeft met hoe het zou moeten (hadden we daar vandaag maar meer van), c) hij de mooiste finishfoto heeft (La Plagne), d) van ‘zijn’ etappe ook een mooi boek is geschreven (Volle Bak, maar die heb ik al ;-), e) hij ook van choco labradors houdt, f) hij tuurlijk ook wel een mindere kant in het wielrennen heeft gekend (maar dat had toen iedereen), g) dit boek preceis Bogie is: interessante psyche én een kwajonger kanjer van een renner, h) belangrijkste reden: omdat ik 21 juni jarig ben! 🙂 Zou mooi cadeautje zijn. Thx. Frank (aka Bogie)

 • Michiel Hoorn

  De piraat! Weinig mensen die na hun dood, nog zoveel mensen in verroering kunnen brengen!

 • George Dooper

  Blijft toch Lance Armstrong….ondanks zijn foute beslissing om doping te gebruiken. Ben opgegroeid met Lance die elk jaar weer de TdF won en de bewondering van mij als beginnende fietser was toch wel erg groot. Zeg je wielrennen, zeg je Lance en dan bedoel ik in de ruimste zin van het woord, van hoogte punten naar diepe dalen.

 • Floris van Rutten

  Voor mij is Thomas Voeckler de meest intrigerende renner. Hij geeft zoveel kleur aan de koers, zowel door aan te vallen als door z’n constante acteerwerk in de staart van het peloton. In Franse wedstrijden is het gewoon standaard dat je hem ofwel in de aanval, ofwel daarachteraan ziet bungelen. Hij zal altijd in de zelfde houding op de fiets zitten. In een korte etappe naar Pau, ik geloof in 2012, kwam er maar geen ontsnapping op gang en bungelde Voeckler steevast in het laatste wiel en kwam hij veelvuldig in beeld. Ineens was hij echter achteraan weg en prompt bleek hij de juiste uit een stuk of 20 ontsnappingspogingen op touw te hebben gezet. Hij zou de etappe niet winnen, maar zijn gevoel voor de aanval werd er wel ontzettend duidelijk door. Zijn constante strijd in het geel in 2011 maakte hem één van mijn favoriete renners, wat zou het mooi geweest zijn als hij die ronde gewonnen had, of op zijn minst nog net podium had gereden. Gelukkig stond hij een jaar later met de bollentrui en 2 ritzeges op zak op het podium.

 • Jo Dullens

  Roger de Vlaeminck, “de zigeuner”, wordt vaak vergeten. Roger heeft na Merckx wellicht de meeste aantal koersen gewonnen, hij was een getalenteerde klassieke renner en heeft Merckx meermaals naar plek 2 verwezen. Tijdens het wereldkampioenschap in 1975 te Yvoir in eigen land was de Vlaeminck de onbetwiste favoriet en is de wereldtitel door zijn neus geboord door de oncollegiale Merckx die zijn landgenoot in eigen land de titel niet gunde, Kuiper ging ermee vandoor, Roger werd er uiteindelijk nog tweede. Roger was ook “Monsieur Paris-Roubaix” aangezien hij de meest slimme renner was, niet alleen wat koersinzicht betrof maar ook qua materiaalkeuze, hij heeft Parijs-Roubaix 4x gewonnen dat hadden er makkelijk meer kunnen zijn als hij nooit de fout had gemaakt samen met Francesco Moser in een ploeg te gaan koersen. Wat velen niet weten is dat Roger in 1975 Merckx 3 x op een dag klopte in de afsluitende dag van de ronde van Zwitserland, namelijk in de ochtendrit, in de namiddag tijdens de tijdrit en ook in het eindklassement, Merckx werd steeds tweede. Iemand die ruim 175 zeges op de weg behaald en een 75 tal in het veld gelijktijdig met Merckx carrière is ook een groot kampioen. Ook al staat Roger in de schaduw van Merckx hij was die eenzame fietser die het vaak met succes opnam tegen de beste aller tijden! De nieuwe jonge generatie zoals Mathieu Van der Poel en Wout Van Aert kunnen ook de komende jaren uitgroeien tot vergelijkbare renners als Roger de Vlaeminck, zowel in het veld als op de weg!

  • racefietsblog

   Dag Jo, Je hebt het boek gewonnen. Gefeliciteerd. Als je ons je gegevens mailt (naar redactie(at)racefietsblog.nl) dan zorgen wij dat het boek jouw kant op komt.

 • Willem

  Alejandro Valverde, ongelooflijk hoe lang em constant hij al presteert op het hoogste niveau.

 • Martijn van Rooijen

  Ik ben bang dat ik een van de weinige ben maar voor mij blijft Lance Armstrong echt de baas!

 • Bart Cornelissen

  wie tot de verbeelding spreekt… Marco Pantani. Zijn gevecht met de bergen en zichzelf was fascinerend!

 • Eelco Wijrdeman

  https://uploads.disquscdn.com/images/b84e411abfba2f0f4146d63dc731bb00df52531ee7b8441849d3aeb5020d8d20.jpg De winnaar van de eerste etappe van de Tour de France 1990, Claudio Chiappucci aka El Diablo (zijn bijnaam was ook Calimero, maar El Diablo paste beter bij zijn rijstijl, aanvallen. Zelfs in het geel viel hij de topfavorieten aan. Zijn manier van rijden was verfrissend ten op zichte van de manier van rijden van de geijkte ronderenner. Daardoor spreekt hij mij het meest tot de verbeelding

  • racefietsblog

   Hi Eelco, je bent een van de winnaars. Gefeliciteerd, Als je ons op redactie(at)racefietsblog.nl je gegevens mailt dan zorgen we dat het boek je kant op komt.

   • Eelco Wijrdeman

    Ik heb mijn gegevens doorgestuurd naar info@racefietsblog.nl. Bedankt voor het uitverkiezen.

 • Robert Wortman

  Marco Pantani, de meeste renners leven voor de sport maar hij werd geleefd door de sport met dramatische gevolgen. Ben vooral benieuwd met hoeveel liefde een Italiaanse schrijver hier dieper op in gaat.

 • Joris Vanderhaeghen

  Frank Vandenbroucke, winnaar L-B-L 1999. “Wie wordt tweede zondag?” “Ik hoop Bartoli.”

 • Jaap de Keijzer

  Jan Raas, een zeer eigenzinnige en koppige renner. Onbegrepen als ploegleider maar o zo sterk en sluw
  als renner. Wars van etalagemaniertjes en mooie praatjes. Recht door zee en daardoor niet bij iedereen geliefd.

 • CreativPixel

  Tom Dumoulin natuurlijk! Wat kan die man hard fietsen.

 • Flint Van de Gronden

  Een stuk geschreven door de ogen van Lance, dat moet een fascinerend verhaal zijn!

 • Joris

  Nu al Mathieu van der Poel. Wat een karakter! Zo jong nog maar je kunt aan alles zien dat ie uit het juiste hout is gesneden. Natuurlijk kan dat ook niet anders met het genenpakket dat er voor hem was gereserveerd. Als je hem een beetje volgt weet je ook dat hij er keihard voor werkt. We mogen ons gelukkig prijzen dat er in de generatie waartoe hij behoort zo’n klasbak meetrapt. Hij moet zich buiten het veld natuurlijk nog bewijzen (al zijn de eerste prijsjes al binnen) maar daar heb ik het volste vertrouwen in.

 • Karel Stam

  Wout Poels, wat kan deze jonge zich in zetten als knecht petje af voor hem

 • Rob Vereijken

  Lance Armstrong; hoe knap is het als je zoveel mensen mee kunt nemen in jouw verhaal, doel, droom of hoe je het noemen wilt. Zijn dopingverleden valt niet goed te praten, maar we kunnen wel bewondering hebben hoe hij samen met zijn trainers en staf een ijzersterke ploeg kon neerzetten. Het zijn uiterste vormen van overtuiging, doorzettingsvermogen en ja, ook macht. Ik denk dat hij hierom ook nog steeds een inspiratiebron is voor vele sporters.

 • Edo Hilgenberg

  Miquel Indurain…..volgens mij de minst beschreven renner met een van de meest indrukwekkendste erelijst…..
  Ben benieuwd naar de visie van de schrijver.

 • Thomas D’Hauwe

  Greg Van Avermaet: 1 van de meest constante, meest getalenteerde én sympathiekste renners. Een voorbeeld voor velen, op en naast de fiets.

 • Peter Joossen

  Peter Sagan, een allround kampioen!

 • Jan

  Pantani. Ooit half dood opgeraapt en na 2 jaar revalidatie terug. Met een come back om U tegen te zeggen. Uiteindelijk werden de verboden middelen en het verborgen eenzame toch het einde van een kampioen

 • Eef Dijkstra

  Greipel. Weet altijd weer als een beest de finish over te gaan.

  • Natas Geeven

   Momenteel ook een eenzame renner op zijn hometrainer!

 • Sander

  Tom Dumoulin,kan goed afzien en heel hard fietsen

 • Natas Geeven

  Stig Broeckxs. Das voor mij een held en een vechter… en mijn hoop is dat hij ooit weer bij een koers mag zijn. Al is het als toeschouwer

  • Natas Geeven

   Momenteel ook een eenzame renner op zijn hometrainer

 • Martin de Vries

  Abdel-Kader Zaaf. Hij speelt de hoofdrol in een van de mooiste stukjes wereldgeschiedenis, die tot de verbeelding spreken. Ook omdat het al zolang geleden is (1950).

  Als Afrikaanse wielrenner was hij al een attractie, mijn zijn verhaal werd heroïsch toen hij in een snikhete Tour-etappe ontsnapte. In zijn vlucht sloeg hij twee flessen wijn achterover en vervolgde zigzaggend de etappe. Hij stapte af om onder een boom zijn roes uit te slapen. Zaaf werd wakkergemaakt door tourvolgers en vervolgde zijn weg, maar wel in de verkeerde richting. Zijn legende werd nog groter toen hij volgens de verhalen de volgende dag uit het ziekenhuis ontsnapte om weer bij het peloton aan te sluiten. De tourorganisatie haalde hem uit de wedstrijd.

 • Wilco Nierop

  Joaqim Agostinho (1943-1984) spreek voor mij toch het meest tot de verbeelding. De fietsende boer uit Portugal die van het vroege voorjaar tot in de herfst koerste en in de winter boer was. Na een loopbaan als huursoldaat in Afrika kwam hij pas op late leeftijd in het peloton. Zijn indrukwekkende loopbaan kwam na een opgave in de tour van 1981 plotseling tot een einde. Waarna hij in 1984 tijdens een val over hond te jong (41) kwam te overlijden tijdens de ronde van de Algarve. De wielersport heeft veel grote tot de verbeelding sprekende namen opgeleverd maar Agostinho is voor mij de meest tot de verbeelding sprekende “onbekende” grote renner

 • Ernst Huijboom

  Kristof Allegaert spreekt voor mij het meest tot de verbeelding. En als het gaat over een eenzame fietser, moet ik ook meteen aan hem denken. Hoe hij niet alleen fysiek, maar ook mentaal zo sterk moet zijn om alleen die enorme afstanden te overbruggen. En nog unsupported ook he!

 • Bjorn Engbers

  Fabian Cancellara….altijd mijn held geweest. Super om hem in de klassiekers te zien en in vele andere koersen. Mooi toen hij in de TdF het hele peloton stil kon leggen….mijn held!

 • Art van Onselen

  Dan toch Laurens ten Dam, naar mijn mening de allerbeste superknecht in het hooggebergte, eerst al voor Mollema en nu voor Dumoulin. Zonder “Lau” geen eindoverwinning in de Giro!

 • Bjorn Alkema

  MARIANNE….gepassioneerd en behouden, (veer)krachtig, behendig, en zo sluw als een VOS !!!

 • Maarten Noordijk

  Peter Sagan. Een van de weinige renners die zijn pure liefde voor de fiets en het fietsen laat zien tijdens de koers, en niet vergeten daarbuiten ook nog. Het plezier spat er vanaf, absoluut beste wat de wielersport de laatste jaren is overkomen. Door het peloton van berekenende ploegen en stille kopmannen ( niets afdoende aan hun geweldige prestaties) komt iemand waarvan je weet en ziet dat hij iedere ochtend uit zijn bed springt, pak aantrekt en alles uit de dag probeert te halen wat er in kan zitten. Inspirerend!! Een Carpe Diem Wieler Legende?!

 • Richard Noorlander

  Een ex-wielrenner Cancelara spreekt mij het meest aan. Een vd meest waardevolle fietsers uit het peloton. Nooit beroerd om een gaatje dicht te rijden, niet bang zijn om te verliezen, aanvallend en vooral ontzettend slim. Door je te profileren als tijdrijder en later als klassieker specialist. Maar ook met sprinten redelijk mee kunnen komen, een echte all round sportman, die de sport een boost heeft gegeven. Een ware leider, maar niet een waarvan zijn ego hem inhaalde. Altijd een bescheiden Topsporter met respect voor andere wielrenners. Een sporter waar de klasse van afstraalde. Ook wel een aantal keer sterk teruggekomen na zware valpartijen. Een sporter met een ijzersterke mentaliteit!! En dan zo je carriere afsluiten, petje af. Het was jammer voor Tom maar Fabian gunde ik het veel meer, een bekroning op zijn wielerloopbaan.
  En zoals we nu inmiddels weten, de tijd voor Tom kwam een jaartje later!

 • racefietsblog

  De winnaars zijn: Marc Prudon, Marcel Krijger, Eelco Wijrdeman, Caroline Zeestraten – Marijnisse en Jo dullens. Gefeliciteerd. Als je ons je gegevens even mailt dan zorgen wij dat het boek je kant uit komt.

 • racefietsblog

  Hi Caroline, Gefeliciteerd! Je heb het boek gewonnen. Mail ons je gegevens (naar redactie(at)racefietsblog.nl) en wij zorgen dat het boek naar je wordt gezonden.

  • Caroline Zeestraten-Marijnisse

   Hi,
   Ik heb mijn gegevens doorgestuurd naar het emailadres.

   Alvast bedankt. Kijk naar het boek uit!

   Groetjes Caroline