Koen de Kort draait al wat jaartjes mee in het peloton en is een renner die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Reden voor Thomas Sijtsma om de renner van Trek-Segafredo een jaar lang te volgen. Overigens wordt de Kort gevolgd in een periode dat hij nog voor Giant Alpecin koerst. Bij Giant Alpecin is hij de rechterhand van John Degenkolb. Een belangrijke pion in de huidige carrière van Koen de Kort.

Het boek begint in het begin van zijn carrière. Van de plaatselijke wielervereniging, via de overwinning van Parijs-Roubaix voor beloften tot bij de Liberty Seguros ploeg. Daar waar hij voor het eerst kennis maakt met Alberto Contador. In die periode rijdt Koen de Kort voor eigen succes en kiest hij voor het avontuur van Liberty Seguros, zodat hij voor eigen kansen kan gaan in het voorjaar. Kijken of hij bij de profs ook een koers als Parijs-Roubaix kan winnen.

Het boek geeft een goed beeld hoe de Kort in die periode vrijwel alleen in alle klassiekers moest koersen. Het seizoen erop gaat Liberty Seguros over in Astana, komt er andere leiding en zit de rol van Koen de Kort als kopman in het klassieke werk erop. Hij tekent vervolgens bij Argos-Shimano en daarmee begint eigenlijk zijn tweede wieler carrière. De carrière als knecht.

De carrière van de Kort loopt als een rode draad door het boek en op deze manier zit er een mooie chronologische opbouw in het verhaal. Het leest makkelijk weg en het lijkt soms alsof de schrijver de gehele carrière van de Kort heeft gevolgd. Koen de Kort heeft alle deuren geopend voor de schrijver. Het beeld van de sympathieke renner wordt mede hierdoor bevestigd. Mensen uit de directe omgeving van Koen de Kort komen aan het woord, zoals zijn vrouw, een jeugdvriend en beste vriend en collega John Degenkolb.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er redelijk vaak over doping wordt gesproken. Nu heeft Koen de Kort veel dopingzondaars als ploeggenoot gehad, maar de negatieve sfeer die daar omheen hangt maakt het niet leuk om over te lezen. Wat de Kort hierbij wel siert is dat hij ook hierover duidelijk zijn mening geeft en daarbij geen uitzonderingen maakt. Zijn mening die hij in dit boek ook uit over de tendens van de laatste jaren. Zijn de ploegen te groot? Waarom zijn er zoveel en massale valpartijen? en meer van dit soort kwesties passeren de revue.

Titel: Renner met Rede – wielrennen volgens Koen de Kort
Schrijver: Thomas Sijtsma
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Prijs: € 18,99

WINACTIE
We mogen drie exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan welke wedstrijd jij graag zou willen winnen als je prof zou zijn en waarom, misschien win jij dan (het boek althans)! woensdag 27 september na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Gerelateerd

 • paul lubbers

  Dan zou ik kiezen voor Parijs Roubaix. En als ik dan toch kiezen mag.. Meteen maar een natte heroïsche editie. Zo één, waar men 10 jaar later nog over spreekt..

 • niels leppers

  Lbl en dan een editie waarvan geen minuut droog en wind stil is

 • leon Roeterdink

  Parijs Roubaix is wel de mooiste tocht ooit. De historie die om deze wedstrijd hangt is magisch

 • Sjef Segers

  Als Nederlander een Touretappe winnen op Alpe d’Huez. Solo naar de top, mooier gaat het niet worden.

 • Kasper Burgers

  Parijs Roubaix, een completere koers met eerlijkere winnaar bestaat er niet. Naast strijd tegen de overige profs, strijd tegen de weerelementen, het parcours en dito ondergrond. Naast dat je naam wordt vereeuwigd in iets wat mee naar huis mag, de kei, ook nog een vereeuwiging ter plaatse in de douches. Hoe vet is dat?! Daarnaast genieten winaars van Parijs Roubaix meer roem dan een willekeurige etappe uit een meerdaagse koers of andere eendagskoersen (mening)

 • Ruben Kuperus

  Strade Bianchi, Prachtige omgeving in Toscane. Niet eens zozeer het beroemde wegdek, maar wel de finish op het prachtige plein midden in Siena. Klassieker waardig!

 • Sander

  Alpe d’Huez lijkt mij fantastisch en dan glorieus winnen,lijkt mij machtig!

 • Niels Veldhoven

  Parijs-Roubaix is en blijft de meest heroïsche klassieker van het seizoen.

 • Sander

  Parijs-Roubaix zonder twijfel! Door de geschiedenis het mooiste monument! 🙂

 • Maaike

  Ik zou heel graag de Giro d’Italia, dat lijkt me geweldig om te winnen!

 • Maikel Frijters

  De koninginnenrit in de Tour de France. Met zo’n zege maak je je in 1 keer onsterfelijk en dat zal alle liefhebbers in het geheugen gegrift staan.

 • New Yorkje

  Alpe D’Huez zou ik dan willen winnen..

 • Mats De Vries

  Heel graag zou ik aan de ronde van Zeeland mee willen doen omdat dan mijn oude opa en oma er bij kunnen zijn want zonder familie is winnen toch niet leuk!

 • Alex Dekker

  Strade Bianchi. Mooie koers in een wielergek land

 • Hans Bambacht

  Luik-Bastenaken-Luik. Heroïsche wedstrijd in de regen, sneeuw en dan 30 kilometer voor het einde op de La Redoute ontsnappen en alleen finishen.

 • Lyn

  De Vuelta. Zo mooi altijd die routes.

 • frank

  Ronde van Lombardije, prachtige omgeving, altijd mooie koers, één van de mooiste finales die er zijn, Madonna di Ghisello https://uploads.disquscdn.com/images/5eb7460676050fcd49e543ec8908d9e75b2e1e0269465d7f833b69843ad2025a.jpg . Vorig jaar in 8 dagen naar Bergamo gefietst en ook de laatste 80km van het parcours gedaan, geweldig! (close finish met de Stade Bianche overigens..)

  • racefietsblog

   Frank, gefeliciteerd! Je hebt een exemplaar gewonnen (ook al is je foto wat moeilijk te bekijken zo 🙂 Stuur aub je gegevens naar redactie@racefietsblog.nl

 • Eddie

  De grootste koers van de wereld, wie zou die nou niet willen winnen..je naam komt dan in een legendarisch rijtje te staan..natuurlijk heb ik het over de Tour de France…ale ale ale

 • Anneliese

  Ik zou graag een keer willen deelnemen aan de Giro d’Italia, lijk me helemaal geweldig !! 🙂

 • Dieter

  Doe mij maar de Ronde Van Vlaanderen!

 • Brit Weijers

  Ik ben helaas te oud om me nog in deze prachtige sport te manifesteren maar de Vuelta dat vind ik met stip de allermooiste. Ik vind het geweldig om te volgen op TV evenals de andere grote rondes en evenementen.

 • robby thijs

  niet tegenstaande dat de Ronde van Vlaanderen de allerbelangrijkste feestdag van het jaar is, zou ik zelf zeer graag de Strade Bianche winnen (rijden lijkt me ook al een overwinning op zich). Bijna zo heroïsch als Paris-Roubaix, zonder het gedaver op de kasseien 🙂

 • M0ME

  Voor mij zal het Parijs-Brest-Parijs zijn. Legendarische om zijn afstand, het een zijn met de fiets en de strijd tegen de elementen, slaap, wind, regen! Het gaat meer dan om de wedstrijd alleen, het is een mentale strijd die je moet aangaan met je benen en de fiets! (Oke, misschien niet meer een koers van nu)

 • Dolf Zijlstra

  Ötztaler Radmarathon, machtig mooie omgeving en fantastische uitdaging. Dit jaar voor het eerst gereden door de profs.

 • racefietsblog

  @disqus_Skpp4mSDTX:disqus, @disqus_KUSjx7RavF:disqus en @sjefsegers:disqus: gefeliciteerd! Jullie hebben alledrie een exemplaar gewonnen. Sturen jullie aub je gegevens naar redactie@racefietsblog.nl?