Koen de Kort draait al wat jaartjes mee in het peloton en is een renner die zijn mening niet onder stoelen of banken steekt. Reden voor Thomas Sijtsma om de renner van Trek-Segafredo een jaar lang te volgen. Overigens wordt de Kort gevolgd in een periode dat hij nog voor Giant Alpecin koerst. Bij Giant Alpecin is hij de rechterhand van John Degenkolb. Een belangrijke pion in de huidige carrière van Koen de Kort.

Het boek begint in het begin van zijn carrière. Van de plaatselijke wielervereniging, via de overwinning van Parijs-Roubaix voor beloften tot bij de Liberty Seguros ploeg. Daar waar hij voor het eerst kennis maakt met Alberto Contador. In die periode rijdt Koen de Kort voor eigen succes en kiest hij voor het avontuur van Liberty Seguros, zodat hij voor eigen kansen kan gaan in het voorjaar. Kijken of hij bij de profs ook een koers als Parijs-Roubaix kan winnen.

Het boek geeft een goed beeld hoe de Kort in die periode vrijwel alleen in alle klassiekers moest koersen. Het seizoen erop gaat Liberty Seguros over in Astana, komt er andere leiding en zit de rol van Koen de Kort als kopman in het klassieke werk erop. Hij tekent vervolgens bij Argos-Shimano en daarmee begint eigenlijk zijn tweede wieler carrière. De carrière als knecht.

De carrière van de Kort loopt als een rode draad door het boek en op deze manier zit er een mooie chronologische opbouw in het verhaal. Het leest makkelijk weg en het lijkt soms alsof de schrijver de gehele carrière van de Kort heeft gevolgd. Koen de Kort heeft alle deuren geopend voor de schrijver. Het beeld van de sympathieke renner wordt mede hierdoor bevestigd. Mensen uit de directe omgeving van Koen de Kort komen aan het woord, zoals zijn vrouw, een jeugdvriend en beste vriend en collega John Degenkolb.

Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat er redelijk vaak over doping wordt gesproken. Nu heeft Koen de Kort veel dopingzondaars als ploeggenoot gehad, maar de negatieve sfeer die daar omheen hangt maakt het niet leuk om over te lezen. Wat de Kort hierbij wel siert is dat hij ook hierover duidelijk zijn mening geeft en daarbij geen uitzonderingen maakt. Zijn mening die hij in dit boek ook uit over de tendens van de laatste jaren. Zijn de ploegen te groot? Waarom zijn er zoveel en massale valpartijen? en meer van dit soort kwesties passeren de revue.

Titel: Renner met Rede – wielrennen volgens Koen de Kort
Schrijver: Thomas Sijtsma
Uitgever: Nieuw Amsterdam
Prijs: € 18,99

WINACTIE
We mogen drie exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan welke wedstrijd jij graag zou willen winnen als je prof zou zijn en waarom, misschien win jij dan (het boek althans)! woensdag 27 september na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Gerelateerd