Bewegen is gezond en jullie en wij doen dat het liefste op de fiets. Je hoeft ook geen fietser te zijn om het daar mee eens te zijn. Psycholoog Martijn Veltkamp fietst zelf ook en beschrijft in het boek Leven in cadans, wat fietsen met je hoofd, maar ook onder andere wat het met je zelfvertrouwen en creativiteit doet.

Persoonlijk vond ik het al meteen een interessante insteek. Ik denk dat veel fietsers het met mij eens zullen zijn dat een ritje op je geliefde racefiets een gelukzalig moment kan zijn. De meesten van ons fietsen immers uit een passie voor de sport. We stappen met plezier op de fiets en houden er een goed gevoel aan over. Dat neemt niet weg dat de drempel om op de fiets te stappen soms erg hoog kan zijn. Als je op een koude en natte zondagochtend je ritje wilt maken gaat dat niet altijd van harte. Opvallend genoeg is dat gevoel vaak helemaal weg zodra je die 80 km hebt doorstaan en tevreden en misschien uitgeput weer afstapt. Zo heeft iedere fietser waarschijnlijk wel zijn momenten gehad dat een fietsrit een bepaalde voldoening geeft.

Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat je vrolijk thuis komt van elke rit. Juist datgene waar het bij veel fietsers om gaat, de competitiedrang, kan dan roet in het eten gooien. Je kan er een bijzonder euforisch gevoel aan over houden als je als eerste het plaatsnaambordje passeert of een PR op je favoriete segment behaalt, maar hoe vaak gebeurt niet het tegenovergestelde. Dat je het niet haalt, of achteraf minder hard ging dan je dacht. Fietsen lijkt voor veel mensen goed te werken als ze alleen fietsen en de monotone herhaling van het trappen een soort van meditatieve werking heeft. Ook het buiten zijn, het weidse aanzicht, draagt hieraan bij. Maar als dat aanzicht binnen nagebootst wordt, bijvoorbeeld als je naar een Tour de France etappe kijkt terwijl je op de rollers rijdt, kan dat evengoed een positieve uitwerking hebben op je gemoedstoestand. Al deze punten en meer worden in het boek besproken.

Herkenbaar
Veltkamp haalt verschillende onderzoeken aan en heeft gesprekken gehad met bijna 300 mensen, waaronder diverse bekende (zoals Peter Winnen, Thijs Zonneveld, Marijn de Vries, Loes Gunnewijk en Herman van der Zandt) en minder bekende fietsers. Niet dat zij alle wijsheid in pacht hebben, maar ze hebben wel allemaal hun eigen verhalen en ervaringen die iets toevoegen aan wat Veltkamp onderzoekt in dit boek. Het leuke aan dit boek, is dat heel veel van de situaties waar Veltkamp het over heeft herkenbaar zijn. Over de jaren heen fiets je zoveel in verschillende situaties en momenten in je leven dat je heel veel van wat hij aanstipt kan plaatsen. Zojuist had ik het zelf nog. Mijn zoon van 4 en ik hadden beide duidelijk verschillende plannen met de middag samen, thuis. Uiteindelijk allemaal leuk geweest, maar het heeft wel wat energie gekost. Na het avondeten toen hij en zijn zusje in bed lagen ben ik nog een rondje gaan fietsen. Een prachtige zomeravond, lekker doorgetrapt. Daar heb ik heel bewust van genoten ook. Toen ik na ruim een uur thuiskwam was ik er duidelijk ‘beter aan toe’ dan voor de rit.

Mijn avondrit is maar een voorbeeld dat ook ongeveer zo terugkomt in het boek. Veltman zoekt het ook breder en bespreekt onderwerpen als creativiteit, depressie, goede doelen en de natuur. “Fietsen is jezelf leren kennen” vond ik een heel treffende uitspraak. Niets is minder waar. Je kan op de fiets je grenzen opzoeken en erachter komen uit welk hout je gesneden bent. Dat weet ik zelf inmiddels wel. Vindt je het interessant om meer te weten te komen wat fietsen doet met lichaam en geest, en dan vooral dat laatste natuurlijk, dan is dit werk van Veltkamp echt een aanrader om je er verder in te verdiepen.

Leven in cadans
Auteur: Martijn Veltkamp
Uitgever: Uitgeverij Lucht
Pagina’s: 160
Prijs: € 17,50

WINACTIE
We mogen 3 exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt lezen, misschien win jij dan! Vrijdag 15 juni na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Tags: