Bewegen is gezond en jullie en wij doen dat het liefste op de fiets. Je hoeft ook geen fietser te zijn om het daar mee eens te zijn. Psycholoog Martijn Veltkamp fietst zelf ook en beschrijft in het boek Leven in cadans, wat fietsen met je hoofd, maar ook onder andere wat het met je zelfvertrouwen en creativiteit doet.

Persoonlijk vond ik het al meteen een interessante insteek. Ik denk dat veel fietsers het met mij eens zullen zijn dat een ritje op je geliefde racefiets een gelukzalig moment kan zijn. De meesten van ons fietsen immers uit een passie voor de sport. We stappen met plezier op de fiets en houden er een goed gevoel aan over. Dat neemt niet weg dat de drempel om op de fiets te stappen soms erg hoog kan zijn. Als je op een koude en natte zondagochtend je ritje wilt maken gaat dat niet altijd van harte. Opvallend genoeg is dat gevoel vaak helemaal weg zodra je die 80 km hebt doorstaan en tevreden en misschien uitgeput weer afstapt. Zo heeft iedere fietser waarschijnlijk wel zijn momenten gehad dat een fietsrit een bepaalde voldoening geeft.

Maar het is geen vanzelfsprekendheid dat je vrolijk thuis komt van elke rit. Juist datgene waar het bij veel fietsers om gaat, de competitiedrang, kan dan roet in het eten gooien. Je kan er een bijzonder euforisch gevoel aan over houden als je als eerste het plaatsnaambordje passeert of een PR op je favoriete segment behaalt, maar hoe vaak gebeurt niet het tegenovergestelde. Dat je het niet haalt, of achteraf minder hard ging dan je dacht. Fietsen lijkt voor veel mensen goed te werken als ze alleen fietsen en de monotone herhaling van het trappen een soort van meditatieve werking heeft. Ook het buiten zijn, het weidse aanzicht, draagt hieraan bij. Maar als dat aanzicht binnen nagebootst wordt, bijvoorbeeld als je naar een Tour de France etappe kijkt terwijl je op de rollers rijdt, kan dat evengoed een positieve uitwerking hebben op je gemoedstoestand. Al deze punten en meer worden in het boek besproken.

Herkenbaar
Veltkamp haalt verschillende onderzoeken aan en heeft gesprekken gehad met bijna 300 mensen, waaronder diverse bekende (zoals Peter Winnen, Thijs Zonneveld, Marijn de Vries, Loes Gunnewijk en Herman van der Zandt) en minder bekende fietsers. Niet dat zij alle wijsheid in pacht hebben, maar ze hebben wel allemaal hun eigen verhalen en ervaringen die iets toevoegen aan wat Veltkamp onderzoekt in dit boek. Het leuke aan dit boek, is dat heel veel van de situaties waar Veltkamp het over heeft herkenbaar zijn. Over de jaren heen fiets je zoveel in verschillende situaties en momenten in je leven dat je heel veel van wat hij aanstipt kan plaatsen. Zojuist had ik het zelf nog. Mijn zoon van 4 en ik hadden beide duidelijk verschillende plannen met de middag samen, thuis. Uiteindelijk allemaal leuk geweest, maar het heeft wel wat energie gekost. Na het avondeten toen hij en zijn zusje in bed lagen ben ik nog een rondje gaan fietsen. Een prachtige zomeravond, lekker doorgetrapt. Daar heb ik heel bewust van genoten ook. Toen ik na ruim een uur thuiskwam was ik er duidelijk ‘beter aan toe’ dan voor de rit.

Mijn avondrit is maar een voorbeeld dat ook ongeveer zo terugkomt in het boek. Veltman zoekt het ook breder en bespreekt onderwerpen als creativiteit, depressie, goede doelen en de natuur. “Fietsen is jezelf leren kennen” vond ik een heel treffende uitspraak. Niets is minder waar. Je kan op de fiets je grenzen opzoeken en erachter komen uit welk hout je gesneden bent. Dat weet ik zelf inmiddels wel. Vindt je het interessant om meer te weten te komen wat fietsen doet met lichaam en geest, en dan vooral dat laatste natuurlijk, dan is dit werk van Veltkamp echt een aanrader om je er verder in te verdiepen.

Leven in cadans
Auteur: Martijn Veltkamp
Uitgever: Uitgeverij Lucht
Pagina’s: 160
Prijs: € 17,50

WINACTIE
We mogen 3 exemplaren van het boek weggeven! Geef hieronder aan waarom jij dit boek wilt lezen, misschien win jij dan! Vrijdag 15 juni na 12:00 uur trekken we de winnaars.

Gerelateerd

Tags:
 • Luuk Hoff

  Graag zou ik het boek winnen. Hopelijk helpt het me om mijn hoofd leeg te fietsen. Iets wat ik momenteel goed kan gebruiken. Straks mee naar Italië; mijn fietstochtjes afwisselen met goed leesvoer!

 • Mark Van de Voort

  Met een drukke baan en 2 jonge kinderen begrijp ik waar het in de blog over gaat. En ervaar ik dat zelf ook. Om nog meer te weten te komen wat fietsen met me kan doen, zou ik het geweldig vinden om dit boek te winnen. En anders heb ik een heel mooi idee voor een vaderdagkado

 • Ulco Faber

  Dit zou erg fijn zijn om te lezen elke dag in de trein.

 • Wilfred Ravisé

  Ik zou dit boek graag willen winnen omdat het perfect aansluit tussen mijn liefde voor fietsen en mijn werk als psychiatrisch verpleegkundige

 • Laurens Boex

  Ik zou mezelf graag nóg beter leren kennen. Vanzelfsprekend met alle boeiende achtergrond informatie uit dit boek, het lijkt me mateloos interessant.

 • Alette

  Heerlijk je hoofd leegfietsen! In no-time is het m’n fiets en ik en verder niks. Zelfs nu op m’n tijdelijke 3-wiel-ros. Daar zou ik graag meer van weten….

 • Hugo Rozeboom

  Met weinig vrije tijd is het lastig om me ontspannen in te spannen op de fiets. Advies om hier wat meer ontspanning in te krijgen is altijd welkom.

 • Luc T M Eligius

  Ik hou mijn geestelijke toestand reeds jaren op peil door te fietsen en probeer daar anderen in te helpen dus alle info daarover is welkom.

 • David Catsburg

  Het vinden van de juiste cadans in het leven is (soms) een behoorlijke uitdaging. De juiste cadans is ook afhankelijk van de omstandigheden, fysieke en emotionele gesteldheid. Om voor mijzelf telkens de beste cadans te vinden voor iedere situatie ben ik heel nieuwsgierig naar het boek leven in cadans.

 • Lydia Maathuis

  Mijn dochter (14) en man (45) leven sinds 4 jaar samen in cadans. Eerst had ik 1 wielrenner om mee “te dealen” en tegenwoordig 2 waarbij de jongste op landelijk niveau over het algemeen voor in het peloton op de weg en op de baan meestrijdt en haar sportieve dromen najaagt. Ik heb daar veel bewondering voor, ben trots op haar focus, haar wilskracht, vind het samenspel tussen vader en dochter geweldig, fantastisch hoe ze samen optrekken, alle grote rondes, koersen, weg, veld, baan bekijken of bezoeken, samen trainen, samen tactieken bedenken en uitproberen en evalueren om door te gaan naar de volgende fase. En toch heel soms krijg ik een sik van alles wat met een fiets te maken heeft -:) Ik leef namelijk niet in hun cadans, heb wel een faciliterende rol (was, eten, drinken, luisterend oor), maar die cadans die heb/ken ik niet. Met het oog op de toekomst en mijn voorland zou ik er best meer van willen weten. Ook handig voor onze zoon van 12 die zijn eigen passie, voetbal, heeft. Gaan wij het misschien ook nog eens écht begrijpen -;)

 • Menno Hartog

  Het wat van de voordelen van het fietsen heb ik al ervaren. Ik ben erg nieuwsgierig naar het waarom #waaromwijfietsen

 • Linde Donker

  Lezen over fietsen is bijna net zo therapeutisch, en dit boek klinkt zeer interessant en leuk dus zou het graag lezen op de dagen dat ik er niet toe kom om te fietsen.

 • Linda

  Als fietsvriend van het I can wounded warriors cycling team zie ik van dichtbij wat voor therapeutische uitwerking fietsen heeft op lichamelijk of geestelijk gewond geraakte militairen. Geweldig om te zien en ik zou er graag meer over willen lezen

 • Pablo

  Heerlijk, mijn kop leegfietsen.
  Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in die kop van mij?

 • Charlotte Remeysen

  Genieten op de fiets zonder twijfel. Dit boek lijkt me ideaal voor een natte, koude winterzondag!

 • Sander

  Ik fiets graag en lees graag boeken over fietsen,sowieso boeken over sporten en sporters. Benieuwd naar dit boek

 • Papageno

  Mijn vrouw doet meditatie en yoga en spoort mij aan om ook te gaan mediteren; “dan heb ik meer rust in mijn hoofd”. Fietsen is voor mij mediteren. Geen telefoon op te nemen, wind in je oren en je benen malen de kilometers weg. na een uurtje is mijn hoofd leeg en begint de meditatie. Ik krijg mijn vrouw nog niet echt overtuigd dat het fietsen een heilzame werking heeft. Graag zou ik dit boek aan mijn vrouw willen overhandigen. Ik kom het dan wel met mijn St.Joris ophalen op HQ van Racefietsblog! Ik zal er een dag vrij voor nemen! Alles voor beter welzijn van geest en lichaam (en relatie met mijn vrouw en kinderen. 😉

 • Michel

  Ik lees altijd 1 boek op vakantie, dit boek is het summun voor m’n aankomende fietsvakantie in Italie 😛

 • Jay Overvliet

  Ik ben gek van fietsen, maar ik zou dit boek vooral willen winnen voor mijn trainer, die op dit moment een moeilijke tijd doormaakt doordat zijn vrouw ziek is. een rondje fietsen is dan natuurlijk heerlijk om je hoofd leeg te maken. een boek als dit zal hem en zijn vrouw ook zeker helpen, en dat gun ik hem van harte!

 • Jeroen Plender

  Het lijkt me fantastisch, om dit boek te lezen, voor ik lymfeklierkanker kreeg fietste ik wekelijks, maar na behandeling moet ik de lol er terug in vinden. Ik hoop dat dit boek een opsteker is.
  Jeroen Plender

 • Joost

  Ik wil het boek aan een zeer goede vriend geven. Misschien helpt het hem dat laatste zetje te geven om ook te gaan fietsen. Hij waardeert mijn fietserij. Hij vindt dat hij moet gaan fietsen, maar komt er maar niet toe om actie te ondernemen. Natuurlijk als enthousiast renner al alles uit de kast getrokken om hem over de meet te trekken, maar Parijs blijft ver… Het moet natuurlijk ook geen zeuren worden, laat dit boek maar eens het kopwerk doen.

 • Sander Corijn

  Ik zou dit boek enorm graag winnen! Het zou me helpen door een moeilijke periode te komen met mijn passie, fietsen! Met dit boek wil ik een nieuwe start nemen, vol nieuwe doelstellingen en ambities!

 • Tijmen Smit

  Graag zou ik dit boek willen winnen. Aangezien ik het zowel prive kan gebruiken als in mijn werk als psychomotorische therapeut. Een therapie vorm waar het juist gaat om hoe je sport en bewegen als therapeutisch middel in kan zetten. Hierdoor zal ik nog beter beslagen van het ijs komen. Of beter gezegd de spreekwoordelijke fiets opstappen.

 • Jolanda Kluitenberg

  Omdat ik dan mijn vriendin met dit boek om de oren kan slaan als ik weer op de fiets stap en zij zegt: ie bint nie wies.

 • Eelco Wijrdeman

  Ik wil zoveel mogelijk fietsen als ik kan. Hiervoor heb ik nog meer smoesjes nodig om van mijn vrouw te mogen fietsen.

 • Maarten Mennes

  omdat ik aan een cadans van 95 leef, maar 85 misschien ook al goed is…

 • Léon Verhofstad

  Outside is freedom, wat voor een ritje ik ook maak! Altijd genieten alleen, met mijn vrouw of vrienden.

 • racefietsblog

  Helaas hebben we niet voor iedereen een boek! De drie winnaars zijn: @jayovervliet:disqus @mark_van_de_voort:disqus en Kevin Philtjens (FB). Gefeliciteerd, Mail ons even je gegevens (redactie(at)racefietsblog.nl) en we zorgen dat het boek jullie kant op komt.