Mien gaat in eerste instantie over de wielrenster Mien van Bree. Niet zo gek met zo’n titel, maar het boek gaat ook over meer. Het is namelijk ook een beschrijving van de emancipatie van vrouwen in de wielersport of sport in het algemeen. Mien is dan ook geen standaard biografie van een wielrenster of wielrenner. Het boek is geschreven voor een groter publiek dan alleen wielerliefhebbers. Dit komt naar voren doordat er een beeld wordt geschetst van de maatschappij in verschillende levensperiodes van Mien, die van 1915 tot 1983 leefde. Ook de privéomstandigheden van Mien worden breed uitgelicht.

Het boek is op een persoonlijke manier geschreven. De gevoelens en gedachtes zijn weliswaar gefingeerd door de schrijfster, maar het blijkt een effectief middel om mee te leven met Mien. Twee gevoelens die het boek naar boven brengt zijn ontzag en medelijden. Je krijgt ontzag voor de wielrenster Mien die op de fiets naar België reed om daar later aan een wedstrijd deel te nemen. Of gewoonweg door de zware trainingen die ze aflegde. Medelijden krijg je met Mien, omdat ze weinig erkenning heeft gehad voor haar sportieve carrière. Sportende vrouwen werden namelijk moeizaam geaccepteerd en vaak tegengewerkt. Aandacht voor de sportende vrouw was er dan ook niet. Ook de omstandigheden in haar privéleven waren niet altijd even plezierig.

Dit boek geeft eindelijk een beetje erkenning aan één van de eerste wielrenster van Nederland. Erkenning die ze afgaande op haar prestaties verdiend heeft. Misschien is het boek niet geschikt voor alle wielerliefhebbers, omdat het boek is geschreven voor een breder publiek. Het boek geeft namelijk niet alleen een beschrijving van Mien en de vrouwenwielersport, maar heeft ook een hoog geschiedenisgehalte. De wijze waarop geschiedenis en biografie bij elkaar komen, geeft wel een duidelijk beeld van de strijd van Mien en andere vrouwen voor het recht om te sporten. Al met al is het een plezierig te lezen boek dat een duidelijk beeld schets van het begin van het vrouwenwielrennen, maar waarschijnlijk niet geschikt is voor alle wielerliefhebbers.

Titel: Mien – Een vergeten geschiedenis
Auteur: Mariska Tjoelker
Uitgever: Thomas Rap
Pagina’s: 229
Prijs: € 19,90

mien-boek2 mien-boek3

Tags: