Fantastisch moet het zijn geweest, de jaren dat het koppel Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse speelden met de bergen in de Tour. Onafscheidelijk op en naast de fiets wisten ze in dienst van de bekende PDM ploeg bergop ’s werelds beste renners af te troeven. Rooks in ’88 2e in de Tour, de bolletjestrui èn de overwinning op de Alpe D’Huez en Theunisse het jaar erop óók het bergklassement en de overwinning op de Alpe. Dat moet een feest geweest zijn.

Voor mij waren ze natuurlijk niet onbekend, maar ik heb het destijds niet bewust meegemaakt allemaal. Te jong en geen wielerminnende ouders. Daarom vind ik het altijd leuk om dergelijke biografieën te lezen en al helemaal als er nog een en ander op te helderen valt. Het illustere duo heeft elkaar namelijk na hun opzienbarende vertrek tijdens de Tour van 1994 niet of nauwelijks meer gezien. Daar ging natuurlijk wat aan vooraf en wordt allemaal minitieus beschreven in het boek Rooks & Theunisse door de auteur. Uit gesprekken met betrokkenen uit die tijd, en ook met Rooks en Theunisse zelf, wordt duidelijk hoe het zover heeft kunnen komen, maar ook hoe het er nu voor staat.

Leuk geschreven met veel anekdotes en foto’s. Vooral de transcripten van de Radio Tour de France verslagen verplaatsen je meteen naar die tijd. Ondanks dat je af en toe het gevoel hebt dat de auteur met sommige dingen wat in de herhaling valt is het geen moment saai. Een must voor iedereen die destijds fan was van het koppel èn voor die diegene die graag wil weten hoe het nou zit met die twee en waar ze hun status aan te danken hebben.

Rooks & Theunisse – Koningskoppel ondanks alles
Peter Tetteroo
Tirion Uitgevers
224 blz
ISBN 978 90 4391 4604
€ 18,99

Rooks.Theunisse.pagina Rooks.Theunisse.back

Overwinning van de 12e etappe van Morzine naar Alpe D’Huez tijdens de Tour de France van 1988 door Steven Rooks;

https://youtu.be/429nLMSYqCQ

Overwinning van de 17e etappe van Briançon naar Alpe D’Huez tijdens de Tour de France van 1989 door Gert-Jan Theunisse;

https://youtu.be/X61Xs1hgvWM