Lezen is leuk, helemaal als het over wielrennen gaat. Zo vinden wij! 

Afgelopen maand werd het boek Strijd in het Vrouwenpeloton gepresenteerd. Het boek is geschreven door Jeanine Laudy (fietste vroeger bij het team SwaboLadies en is nu voornamelijk journalist en schrijfster) en Jan Willem Verkiel (Schrijver en wielerboeken recensent). Het boek gaat over het vrouwenwielrennen dat zo weinig aandacht krijgt in vergelijking met het mannenwielrennen. En dan speciaal vanuit het perspectief van Marianne Vos en Ellen van Dijk. Twee supergoede renners maar wel 2 verschillende renners.

Het boek geeft een verslag van de Giro Donne van 2011. Waarbij steeds wordt gewisseld tussen het verhaal vanuit Marianne bezien en dan weer vanuit Ellen bezien. Dat is eerst even wennen omdat het redelijk snel wisselt. Maar na een aantal wisselingen ben je eraan gewend en leest het boek lekker door.

Wel valt op dat er heel veel informatie en feitjes worden gedeeld met de lezer. Dat is erg leuk omdat je zo een zo breed mogelijk beeld krijgt van het wielrennen bij de dames. Ik denk dat een beetje kennis van het wielrennen, het lezen wel veel leuker maakt. Iemand zonder wielerkennis vind een uitdrukking als “twee dames die elkaar in een surplace op de Alpe d’Huez in de wurggreep hielden” wat moeilijk voor te stellen. Maar goed, waarschijnlijk is dat ook niet de doelgroep van het boek.

Leuk in het boek is te zien dat er zoveel verschil zit in 2 topwielrenners qua beleving en opdracht in het wielrennen. De een gaat voor de winst en de andere is een knecht die knalhard volle bak kan rijden. Respect is wel het woord dat achterblijft als het boek uit is.

Aan alle media (wijzelf natuurlijk ook): gewoon wat meer aandacht voor het vrouwenpeloton!

Boek: Strijd in het Vrouwenpeloton
Schrijvers: Jeanine Laudy en Jan Willem Verkiel
Uitgever: De Fontein Tirion
Pagina’s: 217
Prijs: € 19.95

Te koop bij veel boekhandels en online… Even Googlen dus.