Kan·ni·baal (de; m,v; meervoud: kannibalen) – Iemand die mensen eet, aldus de Dikke van Dale. Nu is dat letterlijk gezien niet een term om trots op te zijn. Figuurlijk gezien heeft Sven Nys lange tijd de cross gedomineerd als een ‘alles-eter’. Daarnaast is er dan uiteraard nog de woordspeling richting zijn woonplaats, nl. het Belgische Baal. Op eerdere momenten in zijn carrière verschenen al een aantal boeken over Sven Nys, maar met het boek ‘Kannibaal van het veld’ heeft hij zijn laatste seizoen als professioneel veldrijder ingeluid.

Met een lovend voorwoord van Michel Wuyts neemt het boek je mee langs twintig sleutelmomenten in de carrière van Sven Nys. Dit loopt in chronologische volgorde door tot 11 november 2014, zijn laatste overwinning voor uitgifte van het boek. Inmiddels weten we dat hier in zijn laatste seizoen nog twee overwinningen bij zijn geschreven tot het WK van 2016. Vooral hoogtepunten, maar ook een aantal dieptepunten worden niet uit de weg gegaan in dit boek. Heb je eerdere boeken van Sven Nys gelezen zullen er een aantal bekende passages instaan, maar gezien het feit dat dit een overzicht is van zijn carrière is dat natuurlijk niet heel gek. De hoofdstukken zijn allemaal verhalen die niet per se gekoppeld zijn, elk sleutelmoment heeft immers een eigen verhaal. Het boek leest lekker weg met zo nu en dan typisch Vlaamse uitdrukkingen. De meeste momenten kan ik zelf helder voor de geest halen en af en toe pak ik youtube erbij om het nog een keer ‘te beleven’.

Fan of niet, wat Sven Nys voor de cross heeft betekend is moeilijk te beschrijven. De twintig momenten die in dit boek zijn beschreven bestrijken een periode van 19 jaar waarin Sven Nys voor een groot deel verantwoordelijk is voor de groei van de cross op internationaal niveau. Dit alles wordt ondersteund met mooi beeldmateriaal. Heb je het boek uit, dan is het een boek dat op de koffietafel zeker niet zal misstaan.

Boek: Sven Nys – Kannibaal van het veld
Schrijver: Thijs Delrue en Michel Wuyts
Uitgever: Uitgeverij Kannibaal
Formaat: 28 x 22 cm
Pagina’s 176
Prijs: 24,95 EUR

WINACTIE: We mogen 3 exemplaren van dit boek weggeven.
Wil je 1 van de 3 boeken winnen; meld hieronder wat jij het allermooiste Sven moment vond? Uit alle reacties trekken we donderdag 4 februari na 20:00 uur de drie winnaars.

Sven-Nys-Kannibaal-2 Sven-Nys-Kannibaal-3 Sven-Nys-Kannibaal-4

Gerelateerd

 • Guus Kil

  Koppenberg cross is 2008 Oudenaarde.

  Ik vind Lars Boom een baas maar Nijs reedt klopte hem op geniale wijze.

  • racefietsblog

   Ergere modder hebben we zelden gezien. En die gladde bocht 🙂 Gefeliciteerd jij bent 1 van de winnaars. Als je ons je gegevens mailt, zullen we het boek naar je sturen.

 • Bram

  De tranen van afgelopen weekend bij sporza na zijn allerlaatste wk. Wat een carriere en wat een sportman

 • Joris

  Mijn Sven Nys moment is al van even geleden. Het was op het WK van 2000, Richard Groenendaal was ontsnapt en Sven Nys zat met zijn landgenoot Mario de Clerq in de achtervolging. Sven Nys had goede benen en had wellicht Groenendaal nog bij kunnen halen. Vor het WK hadden Groenendaal en Nys die voor dezelfde sponsor fietsten afgesproken elkaar niet terug te pakken. Nu kreeg Nys ongelooflijk op zijn lazer van de Clerq, het Belgische publiek begon te schreeuwen en Nys hield de benen stil. Zichtbaar jankend van ellende zat Nys op de fiets. Uit alles sprak ellende, je ziet de liefhebber Nys, verwrongen, in tweestrijd met zichzelf en toch de afspraak respecteren. Ik denk zelf dat Sven Nys zich daarna heeft beloofd zoiets nooit meer mee te maken en dat hij daarom zo’n kanjer van een cross-koning is geworden.

 • Bjorn Engbers

  Die keer dat hij tijdens de koers afstapte om een toeschouwer even de les te lezen……Daarnaast natuurlijk zoveel mooie acties van hem gezien. Super sportman!

 • Ken van de Steene

  Zijn geboorte…man wat heeft die me al plezier bezorgd…wat een klasbak

 • Matthijs

  Winning this book would be so Nys!

 • aradilon

  Het mooiste moment; Nys die een gaatje laat voor Niels Albert op het WK van Hoogerheide 2009, er zouden niet veel zijn die dat doen op een WK!

 • Mark Staring

  Nys’ tweede WK winst in Louisville USA in duel met Klaas v.T.

  • racefietsblog

   Dat was inderdaad een mooie overwinning en spannend tot het einde. Gefeliciteerd jij bent 1 van de winnaars. Als je ons je gegevens mailt, zullen we het boek naar je sturen.

 • Simon van der Neut

  Wk 2014. Styby vs de Kanibaal. Hij heeft dan wel niet gewonnen maar speelde wel een hoofdrol in voor mij één van de mooiste crossen afgelopen jaren!

 • mqaa

  Heel veel mooie momenten! Maar vond de beelden van hem na de race zondag bij Sporza eigenlijk wel heel mooi. Na al die jaren nog altijd plezier in en passie voor ZIJN sport. Een echte klasbak.

 • Martijn Koorevaar

  Kokszijde 2015! Geen uitleg nodig.

 • Henk

  Overwinning in koksijde

 • Richard Busscher

  Mijn moment is de Koppenbergcross 2008 in Oudenaarde. Sven vocht een verbeten duel uit met Lars Boom. In de laatste afdaling raakte zijn vinger uit de kom bij een valpartij maar puur op adrenaline reed hij naar de zege!

 • Yannick Lammers

  Mijn Nys moment is zijn laatste koers, het WK 2016. Nog één keer er vol voor gaan, maar vooral een uurtje genieten, zoals hij dat zo mooi zei. Hij begon niet erg lekker, maar hij vocht zich terug én reed zelfs aan de leiding! Een medaille is helaas niet gelukt, maar toch bedank ik Nys, het is voor altijd het allergrootste icoon in het veldrijden!

 • Lyan Rensen

  Koppenberg: het rondje waar Nys inmiddels 9x heeft gewonnen. Het beste moment was dat Nys (paar jaar terug) op een ‘verkeken’ positie reed, totdat Nys stopt om lucht uit zijn banden te laten. Hij rijdt zich daarmee helemaal terug naar voren en weet de Koppenberg nogmaals op zijn naam te zetten!

  • racefietsblog

   2006 inderdaad, mooi beeld dat hij de lucht uit zijn banden laat tijdens de koers. Gefeliciteerd jij bent 1 van de winnaars. Als je ons je gegevens mailt, zullen we het boek naar je sturen.

 • Kris Jansen

  De emotie van Sven Nijs bij het laatste WK in Zolder. Vanuit de achterhoede terug vechten en als een echte kampioen rijden voor zijn ploegmaat en opvolger Van Aert. Klasse en nog eens klasse en dan zelf nog 4e worden en je fans bedanken.

 • racefietsblog

  Allen dank voor jullie reacties. Veel mooie momenten, helemaal om ze weer terug te lezen! Er konden helaas maar 3 mensen winnen en dat zijn: Mark Staring, Lyan Rensen en Guus Kil. Gefeliciteerd.