Kan·ni·baal (de; m,v; meervoud: kannibalen) – Iemand die mensen eet, aldus de Dikke van Dale. Nu is dat letterlijk gezien niet een term om trots op te zijn. Figuurlijk gezien heeft Sven Nys lange tijd de cross gedomineerd als een ‘alles-eter’. Daarnaast is er dan uiteraard nog de woordspeling richting zijn woonplaats, nl. het Belgische Baal. Op eerdere momenten in zijn carrière verschenen al een aantal boeken over Sven Nys, maar met het boek ‘Kannibaal van het veld’ heeft hij zijn laatste seizoen als professioneel veldrijder ingeluid.

Met een lovend voorwoord van Michel Wuyts neemt het boek je mee langs twintig sleutelmomenten in de carrière van Sven Nys. Dit loopt in chronologische volgorde door tot 11 november 2014, zijn laatste overwinning voor uitgifte van het boek. Inmiddels weten we dat hier in zijn laatste seizoen nog twee overwinningen bij zijn geschreven tot het WK van 2016. Vooral hoogtepunten, maar ook een aantal dieptepunten worden niet uit de weg gegaan in dit boek. Heb je eerdere boeken van Sven Nys gelezen zullen er een aantal bekende passages instaan, maar gezien het feit dat dit een overzicht is van zijn carrière is dat natuurlijk niet heel gek. De hoofdstukken zijn allemaal verhalen die niet per se gekoppeld zijn, elk sleutelmoment heeft immers een eigen verhaal. Het boek leest lekker weg met zo nu en dan typisch Vlaamse uitdrukkingen. De meeste momenten kan ik zelf helder voor de geest halen en af en toe pak ik youtube erbij om het nog een keer ‘te beleven’.

Fan of niet, wat Sven Nys voor de cross heeft betekend is moeilijk te beschrijven. De twintig momenten die in dit boek zijn beschreven bestrijken een periode van 19 jaar waarin Sven Nys voor een groot deel verantwoordelijk is voor de groei van de cross op internationaal niveau. Dit alles wordt ondersteund met mooi beeldmateriaal. Heb je het boek uit, dan is het een boek dat op de koffietafel zeker niet zal misstaan.

Boek: Sven Nys – Kannibaal van het veld
Schrijver: Thijs Delrue en Michel Wuyts
Uitgever: Uitgeverij Kannibaal
Formaat: 28 x 22 cm
Pagina’s 176
Prijs: 24,95 EUR

WINACTIE: We mogen 3 exemplaren van dit boek weggeven.
Wil je 1 van de 3 boeken winnen; meld hieronder wat jij het allermooiste Sven moment vond? Uit alle reacties trekken we donderdag 4 februari na 20:00 uur de drie winnaars.

Sven-Nys-Kannibaal-2 Sven-Nys-Kannibaal-3 Sven-Nys-Kannibaal-4