Je kan zeggen wat je wil over die Amerikanen, maar er zitten in ieder geval wel een paar framebouwers bij die wat kunnen. Eén daarvan is Sacha White, die met zijn “The Vanilla Workshop” in Portland, toch een beetje mekka van de custom fietsen in de VS, al jaren pareltjes van fietsen maakt voor zijn klanten. Allemaal handwerk en naar wens van de klant, maar wel gebaseerd op een standaard reeks modellen. Voor het betere racewerk heeft hij de Speedvagen lijn. Die valt bij de redactie al jaren zeer goed in de smaak. Mooie ranke stalen buizen, prachtige details en kleurenschema’s die je niet snel ergens anders ziet (en vooral erg mooi zijn). Alles wordt in eigen huis ontworpen en gemaakt.

Het bijzondere is dat het wel allemaal hand- en maatwerk is, maar je daar net zo ver in kan gaan als je zelf wilt. Zo  zijn er de ‘stock’ frames met een vaste geometrie van 48cm tot 62cm met stappen van 2cm. Je kan kiezen tussen velg- en schijfremmen. Maar je kan ook voor een volledige fit gaan waarbij alles op jouw lichaam wordt afgestemd. De opties lijken eindeloos.

De kleurenschema’s van de fietsen zijn bijna net zo uniek als de fietsen zelf. Je kan hier zelf helemaal los op gaan, je kan uit een paar voorkeuzeschema’s kiezen, maar er is ook nog de “Surprise me!” optie. Voor de durfals, want je laat het volledige uiterlijk van het frameset volledig in handen van de spuiter. Je weet het pas als hem thuis uitpakt!

Een frameset voor velgremmen is er vanaf USD3450, zo’n 3150 euro. Daar krijg je een Enve 2.0 vork bij, een Ritchey zadelpenhoofd en seatmast die voor je op maat wordt gemaakt. Wil je schijfremmen dan betaal je USD4050 en wil je volledig custom dan kost dat USD4650.

Maar met een frameset heb je nog geen fiets. Ze bieden twee afmontagepakketten aan (zonder schakelgroep). Kit A is top of the bill met Chris King balhoofd en Enve wielen, stuur, stuurpen. Kit B zit daaronder met H+Son velgen, Ritchey balhoofd, Pro stuur en -pen. Ze kosten respectievelijk USD 3345 en USD1245. En dan dus nog de groep. Alles kan, van een USD815 Ultegra 6800 tot een USD4360 Campagnolo Super Record EPS. Wanneer je schijfremmen wil zijn de groep-opties uiteraard beperkter. En naast deze opties kan je nog veel verder gaan met losse upgrades aan de eerder genoemde kits, groep, frame en kleur. De goedkoopste complete Speedvagen is er vanaf USD5510, net iets meer dan 5000 euro. Maatwerk heeft z’n prijs, dat wisten we al. Het leuke is dat de lijst met alle opties kant en klaar te raadplegen is in hun guidebook. Zo kan je zelf alvast eens gaan kijken wat jouw droomfiets kan gaan kosten.

 

Speedvagen-2016-2Speedvagen-2016-10   Speedvagen-2016-6 Speedvagen-2016-7 Speedvagen-2016-5Speedvagen-2016-3Speedvagen-2016-8 Speedvagen-2016-9 Speedvagen-2016-1Speedvagen-2016-11 Speedvagen-2016-12

Meer bij The Vanilla Workshop