Het eeuwige twijfelachtige image van het carbonwiel; Ze zijn mooi, snel en licht. Prachtig, zolang je maar niet teveel hoeft te remmen bij regen of het afdalen of nog erger, de combinatie van die twee. De profs kunnen er mee overweg, maar voor de gemiddelde wielertoerist blijft het een heet hangijzer, die remeigenschappen. Enerzijds gaat het om het gebrek aan remkracht bij nat weer, anderzijds om het oververhitten bij veel en langdurig remmen. Carbonvelgen kunnen dan zo heet worden (tot 200 graden) dat een binnenband klapt of de band van de velg komt door het uitzetten. Daarbij heeft de hitte direct invloed op de remeigenschappen om het carbon ook zelf ook gevoelig is voor extreme hitte. Niet heel prettig allemaal uiteraard en daardoor ook altijd een punt van aandacht bij de fabrikanten.

Mavic doet met hun nieuwe Ksyrium Pro en Cosmic Pro ook een duit in het zakje. Dat deden de Fransen al eerder, toen ze een aluminium strip in de velgrand gebruikten om de hitte te absorberen. Daar zijn ze nu bij deze modellen vanaf gestapt. De velgen zijn 100% van carbon. Opvallend genoeg zijn dit hun eerste full-carbon clincher wielen. De wanden, inclusief remrand, bestaan uit verschillende laagjes carbon die naadloos op elkaar aansluiten waardoor de velg als één stuk uit de mal komt. Vervolgens vindt er een speciale hitte behandeling plaats waardoor het carbon veel beter hogere temperaturen kan doorstaan. De velgrand wordt met een laser bewerkt om de remeigenschappen verder te verbeteren.

De vorm van de velgen is zoals we ze de laatste tijd veel zien: breden en ronder. De Cosmis heeft een interne breedte van 17mm en buiten 26, de Ksyrium 25mm. De naam van de technologie, iTgMax komt deels voort uit Tg, wat het smeltpunt, of eigenlijk de temperatuur waarbij het materiaal gaat vervormen.

Zowel de nieuwe Cosmic als Ksyrium komen in een clincher en tubular variant, en beide ook in disc uitvoering. De disc-wielen hebben dezelfde velg, maar zonder de laserbehandeling van de remrand.

De Cosmic Pro Carbon SLC (clincher) er voor EUR 1.990. De disc versie is EUR 2100. De tubular (SLT) begint bij EUR 2100 en 2200 voor de disc versie. Voor de Ksyrium Pro Carbon wielen gelden dezelfde prijzen. De Cosmic’s zijn verkrijgbaar vanaf 1 mei, de Ksyrium’s vanaf 1 juli. Kijk bij de Mavic Shop Finder waar je dichtstbijzijnde Mavic dealer zit.

Mavic-Carbon-Clincher-2.0-04-rims

 

Mavic-Carbon-Clincher-2.0-Ksyrium-Pro-SLC-02 Mavic-Carbon-Clincher-2.0-01

Tags: