Winnen is belangrijker dan meedoen. Of was het nou andersom? Wat het ook is, bij de Eddy Merckx Cycle Club staat de beleving voorop. Fietsen, plezier en dat er mag ook goed uitzien.

Er zit altijd een business case achter een bedrijf. Er moet geld verdiend worden, salarissen uitbetaald. Maar waar is het allemaal ook alweer om begonnen? Juist. Het fietsen. De geschiedenis van het fietsmerk Eddy Merckx gaan we niet helemaal vertellen, daar zijn die 525 overwinningen van de Kannibaal wat teveel voor en bovendien weet iedereen dit toch wel waarschijnlijk. Maar het fietsmerk wil wel graag meer in verbinding komen met ‘de fietser’. Dan kan je elke dag op pad gaan om fietsers te zoeken, maar het is misschien logischer om ook daar te zijn waar de concentratie fietsers het hoogst is: bij toertochten en gran fondo’s en dergelijke.

Wij troffen een deel van de Merckx Cycling Club tijdens de afgelopen Klimclassic in Maastricht. Daar hadden ze het gezelschap van de winnares van een Eddy Merckx fiets. Die rijdt dan zo goed en zo kwaad als dat kan de tocht mee met de groep. De beleving en een hoge fun-factor staan voorop, maar het zijn ook fanatieke fietsers die een beetje afzien niet uit de weg gaan. Fanatiek zijn, maar ook genieten en het biertje na afloop en gezamenlijk een hapje eten horen er zeker ook bij.

Ze laten zich daarom bij een reeks tochten zien om het merk Eddy Merckx op die manier te laten zien. Als een groep, daarom hebben ze ook allemaal dezelfde outfit. En die vinden wij mooi! Juist niet in de kleuren rood, zwart en wit die vaak bij Eddy Merckx terugkomen, maar iets anders en dat hebben ze goed gedaan. Die outfit kan je zelf overigens ook bestellen via de maker (B And B Technical Wear). Je hoeft geen lid te worden van het een of ander, iedereen is welkom om op zijn manier deel uit te maken van de cycling club. Geen besloten groep of lidmaatschappen dus. Gaat je hart sneller kloppen van een Eddy Merckx fiets, heb je er zelf een, of wil je dat, dan staat het je vrij de outfit te kopen en uit te dragen waar je voor staat. Laat via bijvoorbeeld Facebook even weten dat je ook deelneemt aan een tocht die zij rijden om af te spreken, et voila, je maakt onderdeel uit van een club.

Momenteel rijden ze met een man of 11 bij verschillende tochten, maar het verschilt een beetje per event hoeveel er aan mee doen. Een deel van de groep werkt bij Eddy Merckx, de rest bestaat uit vrienden die hier graag deel van uit wilden maken. Eddy himself rijdt niet mee, maar een uitzondering daarop is de Eddy Merckx Classic te Salzburg die in september zal plaatsvinden. Het eerstvolgende event is La Marmotte. De Klimclassic is ook niet mals, maar de Marmotte is nog een stapje hoger. Zoals gezegd, ze zijn fanatiek. Je kan hun verrichtingen onder andere volgen via Instagram op @merckxcc en Facebook.