De laatste tijd kom ik tijdens verschillende tochten steeds vaker fietskoeriers tegen die doodleuk zonder versnellingen of remmen meeknallen, als het moet bijna 200 kilometer lang.

Niet gek natuurlijk omdat je als koerier wekelijks evenveel bij elkaar trapt als de gemiddelde hobbyist in een maand. Fietsen als koerier is dus misschien wel de ideale baan voor de echte liefhebbers. Met een heus WK, het Cycle Messenger World Championship, dat sinds 1993 georganiseerd wordt en dit jaar van 27 juli tot en met 4 augustus in Lausanne plaatsvindt, begint deze way of life steeds meer in beeld te komen. Maar waar veel fietsers bergen of buitenlucht opzoeken, daar gaat deze tak van sport nou juist vol gas de stad in. Hoe hectischer, hoe beter. Deze clip van Boda Boda geeft je een idee hoe het leven van een koerier eruit ziet. Fietsen in het Mekka van Bike Messenging: NYC.

Gerelateerd

 • Hyde105

  Fixed rijden is een van de mooiste vormen van fietsen, vorig jaar 8700 km; 50% daarvan op mijn fixie, 46/16 en brakeless. Puur purisme op wielen.

 • Fred

  Yep, in 2011 in de (individueel-/ploegen-)tijdrit Hamburg-Berlijn over 280km met een gemiddelde van 30kmh zat er één in mijn groepje. 52×16!!

 • jelle

  Holy crap, het is daar inderdaad een “mess”…

 • Dirk

  5:23.. lekker sigaretje erbij.

 • KnightBiker

  Op de openbare weg met een fixie rijden vind ik niet zo geslaagd, in de stad heb ik wel een vrijloop en remmen. Op een velodrome, waar die dingen voor bedoelt zijn mag je echter spelen met een fixie. Velodrome Alkmaar, Amsterdam en Apeldoorn zijn prima plekken om in de winter je fixie kwaliteiten te oefenen.

 • Hyde105

  @KnightBiker Niks mis met een fixie op de openbare weg, dat al die hipsters er klakkeloos opstappen omdat het hip is en vervolgens brokken maken omdat ze niet rijden kunnen. Daar kan die fiets niks aan doen 😉