Met de komst van de Gabba in 2009 heeft Castelli een grote invloed gehad op de huidige wielerkleding voor het voor en najaar. In navolging op de Gabba, en specifiek de Nanoflex technologie, hebben ze tal van andere producten op de markt gebracht waarbij deze technologie is gebruikt.

LW Bibtight
De LW (Lighter-Weight) Bibtight is een van de producten in de nieuwe herfst/winter collectie waarbij de Nanoflex technologie wordt gebruikt. De broek bevat een Progetto X2 air zeem, die comfort biedt voor de langere afstanden. Hij is met 262 gram wat lichter van gewicht in vergelijking met een dikke winterbroek. Deze broek is volgens Castelli ook meer geschikt voor het najaar, waarbij de temperaturen niet onder het nulpunt komen. De Thermoflex stof zorgt voor veel bewegingsvrijheid, ademt, maar houdt je lekker op temperatuur. De panelen rondom de onderbenen zijn gemaakt van Nano light stof. Deze stof heeft een vergelijkbare werking als de Nanoflex stof, echter is deze wat dunner en dus ook wat minder warm. Het gebruik van deze stof rondom de onderbenen moet voorkomen dat je benen kou vatten door opspattend water. Op het linkerbeen is de broek voorzien van grote herkenbare Castelli letters. De broek is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. Althans, de broek is geheel zwart, maar de opdruk van het logo op het onderbeen is oranje, grijs of wit. Het rugpaneel van deze broek is van mesh. Hierdoor ademt de broek ook op de rug, wat het comfort ten goede komt. Je kan met behulp van je eigen onderkleding bepalen welke mate van isolatie je wenst.

Alpha Ros Jacket
Een ander nieuw item voor komende winter is het Castelli Alpha Ros Jacket. Dit is een jas, gebaseerd op het Alpha Jacket. Dat houdt in dat alle kenmerken van het Alpha Jacket nog steeds aanwezig zijn in het Alpha Ros Jacket, echter is de water afstotende werking verbeterd. Hiermee hebben ze een jas die je in alle omstandigheden kan gebruiken. Geen specifieke kleding voor enkel de regenachtige dagen. Een jas die bij droog weer prettig is, maar je ook droog houdt bij een rit in de regen. De jas maakt gebruik van een twee lagen constructie waardoor de binnenste laag, die er voor zorgt dat je warm blijft, los staat van de buitenste laag. Hierdoor kan je lichaam makkelijk warmte kwijt en zal je niet vochtig of klam worden bij het transpireren.

Grootste verandering ten opzichte van het Alpha Jacket is de mate waarin deze jas je lichaam droog houdt in de regen. Dankzij de GORE-TEX Windstopper aan de voorkant en op de armen is de jas winddicht en waterafstotend. Daarnaast heeft de jas een DWR behandeling gehad. DWR staat voor Durable Water Repellent: langdurig water afstotend dus. Om te voorkomen dat er regen door de naden binnendringt zijn deze dubbel gestikt en vervolgens getapet. De waterdichte Vislon rits is afgedekt met een beschermende flap waardoor regen bij de rits geen kans krijgt om binnen te komen. De jas heeft vier zakken. Drie zakken op de rug, zoals we deze gewend zijn, en een zak aan de voorkant. De zak aan de voorkant is voorzien van een waterdichte rits. Aan de onderkant van de jas loopt in z’n geheel een siliconen gripper zodat deze goed op z’n plek blijft. De onderkant en uiteinden van de mouw zien eruit alsof ze zijn afgeknipt. Geen boord of rand, maar een strakke lijn die elastisch is zodat het niet knelt om je polsen. Het Alpha Ros Jacket is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren. Blauw, met gele accenten. Zwart, met witte accenten en oranje met zwarte accenten. Laatstgenoemde versie wordt komende periode door ons getest.

De combinatie van de LW Bibtight en het Alpha Ros Jacket maakt dat je, zeker in Nederland, eigenlijk geen excuus meer hebt om niet te gaan fietsen in de winter. De LW Bibtight kost € 139,95 en het Alpha Ros Jacket kost € 289,95. Met name de jas is een flinke investering, maar met deze eigenschappen maakt het andere jassen in principe overbodig.

Meer info bij Castelli

Gerelateerd

 • Ron

  Weten jullie toevallig ook wat het verschil is tussen de Alpha Ros jacket en de Alpha Ros jersey?

  • Edzo Boven

   Ik heb beide in gebruik, dus kan om die reden wel wat informatie geven. De jersey is dunner en (naar mijn idee) minder water- en windbestandig, zeker aan de achterzijde Daar heeft de ROS een Gore-tex achterzijde en de jersey een nano-stof achterzijde. De ROS heeft aan de achterkant goede ventilatie door een opening bovenaan op de rug, die wel vocht uit laat, maar niet binnen laat. De ROS is heerlijk warm, heeft een goede afsluiting bij de nek en waar in de review niet over wordt gesproken is, dat je het “binnenjack” aan de voorkant open kunt ritsen als het te warm wordt en buitenjack dicht kunt laten (dan wel andersom). Heb de ROS nu een paar keer gebruikt en vind hem functioneler dan de Gabba. Een ondershirt met lange mouwen bij temperatuur tussen de 0 en 5 graden is al voldoende. Enig minpuntje tot nu toe is dat de openingen van de achterzakken vrij hoog op de rug zitten (de ROS is vrij kort voor ons lange noordelingen). Dit geeft veel ruimte in de zakken (fijn), maar ook moeilijker om er even iets in en uit te doen. Met de vrij strakke aansluiting op de rug maakt in- en uit halen van grotere objecten erg moeilijk.
   Ben er zeer tevreden mee en hij is zeker zijn investering waard wat mij betreft. Ook prettig dat hij in oranje is te krijgen, wat met somber weer en in het donker vele malen beter opvalt dan zwart.

   • Ron

    Bedankt voor het uitgebreide antwoord! Alleen nog een vraagje, vergelijk je nu het Ros jacket met de jersey, of de Ros jacket met een gabba? De Ros Jersey heeft namelijk ook een extra binnen laag toch?
    Ik ben zelf namelijk op zoek naar een nieuwe winter laag en wil hem eigenlijk van herfst (wanneer een normale jersey met armwarmers en body te koud wordt) tot voorjaar kunnen gebruiker. En ik vraag me af of de jacket daar niet te warm voor is, zeg maar meer gemaakt voor de echte kou.

    • Edzo Boven

     Ik vergelijk de ROS jacket met de jersey. Naar mijn idee is de jersey goed voor temperaturen vanaf 10 graden (met warm onderhemd) tot graadje of 15-18 (met dunner onderhemd, dan wel onder rits open). Het ROS jacket gaat voor mijn gevoel van min 5 (al dan niet met dubbel onderhemd) naar graadje of 10-12 (met dun onderhemd, waarbij je als het echt warm wordt één van beide ritsen open kunt doen). Met het jacket heb je naar mijn idee dus meer flexibiliteit. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe snel je het koud hebt en met name of je vaak pauze neemt onderweg. Belangrijk is ook dat de jersey door de “nano stof” op het rugpand minder waterdicht is (daarnaast ook zwarte stof op het rugpand, dus minder opvallend als je voor de oranje uitvoering zou gaan).
     Ik heb dus zowel het jacket als de jersey, als de Gabba longsleeve (heet nu Perfetto) als de Perfetto light (korte mouw). De Gabba longsleeve is dus qua waterdichtheid (rugpand ook Gore-tex) te vergelijken met het ROS jacket, alleen minder isolatie. Een Gabba met daaronder een shirt met lange mouwen komt in de buurt van het ROS jacket, maar dan qua ventilatie voor mijn gevoel wat minder (je zweet voert wat minder goed af, dus ingeval van pauze bij kou koel je sneller af).

     • Ron

      Okay bedankt voor de verdere uitleg. Klinkt dat de ROS Jacket het meest in de buurt van mijn wensen komt. Zat te twijfelen tussen ROS jersey, Perfetto of de Sportful Fiandre Ultimate jacket. Laats genoemde heb ik kunnen testen en ik kreeg daarbij een gevoel dat ik de warmte niet goed kwijt kon wegens gebrek “te” waterbestendig en dus gebrek aan ventilatie. Wat ook de reden is voor mijn twijfel dat het ROS Jacket (met naast de getapete naden ook nog fleece binnenkant heeft) niet te warm is voor de frisse ipv koudere dagen, of wanneer je met een flinke inspanning tegen de wind moet rijden.

   • Stephan van Hienen

    Dat die zakken erg hoog op de rug zitten heb ik bij de Alpha Jacket (2 jaar geleden gekocht) ook last van.
    En daardoor draag ik hem niet zo vaak, dan draag ik eerder een warm ondershirt icm een gabba. (en voordeel dat je dan ook 3 extra zakjes hebt voor extra paar handschoenen mee te nemen bijvoorbeeld)

    • Edzo Boven

     Mee eens, dat is ook een optie die ik 2 jaar heb toegepast. Veel meer “bergruimte” inderdaad. Nadeel is dat de ventilatie minder is dan bij het ROS jacket en je dus bij nemen van een pauze in je eigen zweet af staat te koelen. Ik heb dat (nog) niet kunnen testen met het ROS jacket, maar lijkt me daar beter door de “flap” achter op de rug.

 • Rick

  De jersey kun je nog makkelijk dragen rond 6 a 7 graden icm merino baselayer,maar dat is per persoon natuurlijk anders.