Frankrijk is zonder twijfel een van de populairste bestemmingen onder fietsers. Het land geldt ook als de bakermat van het fietsen en had vele fietsmerken waarvan nog maar een handjevol over is gebleven. Althans, die de meeste mensen kennen. La France heeft nog meer te bieden.

Look en Time. Dat zijn waarschijnlijk de twee Franse merken die iedereen nog wel kan oplepelen. Daarna wordt het lastiger. Nieuwer en zichtbaar in het profpeloton is Lapierre. Ouder en minder zichtbaar zijn Peugeot en Gitane, waar Hinault nog op reed.

Maar er zijn nog genoeg andere merken als je maar even goed rondkijkt. Reden genoeg om eens verder te kijken wat Frankrijk allemaal te bieden heeft. Hieronder een aantal merken op rij.

Victoire
Misschien wel de mooiste fietsen uit deze rij. In 2011 opgericht in Clermont-Ferrand. De fietsen van Victoire zijn allemaal op maat gemaakt van staal of RVS. Niet alleen voor de weg, ook mtb, urban en de baan. Ze proberen zoveel mogelijk Franse bedrijven te betrekken bij het productieproces van hun fietsen. Ze maken hun eigen naven.

Basisconfiguratie (Version Acier) bestaat uit niet meer dan een frameset van Columbus Life buizen en begint bij € 1.690,-. Daarna kan je alle kanten op. Je kan ook nog uit andere buizen kiezen, zoals Columbus XCR en Spirit of Reynolds 953 en 853 en Tange.

Grade9
Grade9 is opgericht in 2013 (relatief jong) maar is voortgekomen uit Atelier Titanium dat sinds 2004 bestaat. Ze zijn gevestigd in La Motte-Servolex in de Savoie. Ze zijn nog steeds gespecialiseerd in titanium en bieden ook maatwerk aan.


Grade9 “R”
Zoals afgebeeld met Campagnolo Super Record en Bora Ultra 35 wielen € 9.210,- (6,6kg)

Origine
Bij Origine vindt het ontwerp en de assemblage in Frankrijk plaats, de frames worden elders gemaakt. De fabriek staat vlak over de grens met België in Marly nabij Valenciennes. Ze verkopen alleen online en de fietsen zijn volledig configureerbaar. Onderstaand frame kan je met Super Record EPS, maar ook met de ‘iets’ goedkopere 105 groep laten afmonteren en Mavic Aksium wielen waarmee hij op ongeveer € 2.137,- euro komt. Ze hebben ook een aluminium model.

Origine Axxome RS2 KC95
Zoals afgebeeld met Campagnolo Super Record EPS en Bora Ultra 35 wielen € 9.383,- (6,3 kg)

Adris
Een Bretons merk met een ruime selectie aan carbonfietsen voor de weg, mtb, cross en triatlon. Ze hebben ook eigen wielen en componenten.

Adris RD Aero Dura-Ace Di2
Zoals afgebeeld met Shimano Dura-Ace Di2 en Adrisport wielen € 5.390,- (6,9 kg)

S1Neo
S1Neo is een ‘modern’ merk dat gevestigd is nabij Angers met ruime keuze uit modellen en alles is volledig configureerbaar, via de website. Race, mtb, cyclocross, baan en triatlon.

S1Neo neo699 Zaostar
Zoals afgebeeld met SRAM eTap en Zipp 404 Firecrest wielen: € 5.899,-

Le Vacon
In de werkplaats iets ten oosten van Parijs in Marcilly sur Seine vindt puur handwerk plaats. Ze werken voornamelijk met titanium en RVS voor race en mtb frames. De website is bijna nostalgisch te noemen (incl. pop-up), maar de fietsen zijn dat duidelijk niet.

Eagle
Eagle wil fietsen aanbieden voor elk soort renner. Je kan kiezen uit verschillende soorten frames en deze naar wens configureren. Gevestigd in de bergen van Lyon doen ze dit sinds 2013 en maken fietsen voor race, cyclocross, baan en triatlon.

Eagle Imperial
Met een Carbon T800 monocoque frame de lichtste fiets in hun gamma. Frameset € 1.690,-.

Caminade
Nabij Perpignan zit deze eigenzinnige framebouwer; Caminade. Hij werkt alleen met staal en zoals je ook bij onderstaand model kan zien buigt hij de buizen omdat dit bij zou dragen aan de laterale stijfheid zonder in te leveren aan het comfort van staal. De buizen worden overigens ook allemaal in Frankrijk gegoten, al werken ze ook met Columbus en Reynolds. Naast race maakt hij ook MTB’s, gravel- en stadfietsen.


Caminade Route66
Compleet vanaf € 2.999,-, maar helemaal naar wens configureerbaar. Ook met schijfremmen of horizontale dropouts.

Peugeot
We kennen hier eigenlijk alleen nog de oude stalen fietsen die over het algemeen behoorlijk verroest nog ergens staan in de stad. Jammer, want het fietsmerk Peugeot heeft een rijke geschiedenis.

Peugeot R 02 Carbone Ultegra
Zoals afgebeeld met Shimano Ultegra en Shimano RX31 wielen € 2.899,-

Gerelateerd