Zoveel keuze is er niet als het gaat om uitgebreide GPS fietscomputers dus altijd leuk als er iets nieuws te melden is. Zoals de nieuwe Cyclo 400 en 605 HC computers van Mio!

Onlangs nog hebben we een review geplaatst over de 505 HC, het inmiddels voormalige vlaggenschip van Mio. Als we dan naar de nieuwe modellen kijken valt een ding meteen op: de grootte. De nieuwe modellen hebben namelijk een 4″ scherm. Dat is 1″, dus 2,54 cm groter! Het is daarmee net iets kleiner dan het scherm van een iPhone 6, ter vergelijking. Flink groot dus. En het is niet alleen het topmodel dat dit formaat scherm meekrijgt, ook alle computers in de 400-serie krijgen hetzelfde scherm mee. Het gaat om een anti-schittering aanraakscherm welke ook bij fel zonlicht goed afleesbaar zou moeten zijn. Wat betreft uiterlijk zijn de computers uit de 400 en 600 serie gelijk, de verschillende zitten ‘onder de kap’.

Zelfde uiterlijk, andere features
Wat betreft uiterlijk zijn ze dus nauwelijks uit elkaar te houden, maar er zijn wel een paar verschillen. Die hebben betrekking op het gebruik van de computers. Waar de 605 HC zich richt op de veeleisende sporter die veel mogelijkheden wil voor trainen en wedstrijden, richten de 400 en 405 zich op fietsers die minder nodig hebben en daarmee ook minder hoeven te spenderen. De verschillen zitten met name in de connectiviteit.

Als je we kijken naar de afbeeldingen valt ook op dat de software nagenoeg gelijk is aan de software op de 505 HC. Het toegangsscherm heeft bijvoorbeeld nog steeds de 6 knoppen. Met het grotere scherm en resolutie van de nieuwe computers had hier misschien wat beter gebruik van kunnen worden. We zien in de schermen wel dat niet alles hetzelfde is, maar we zijn wel benieuwd of de hogere resolutie van de nieuwe schermen ook daadwerkelijk benut gaat worden.

Uniek voor de 605 HC
Nieuw van Mio is het gebruik van magneetloze sensoren. Je hebt dus geen magneet meer nodig om je snelheid en cadans te kunnen meten. Hoewel het gebruik van magneetjes niet altijd een probleem geeft vinden wij minder extra’s aan de fiets altijd beter en bovendien wordt het nu veel makkelijker om de sensoren over te zetten naar een andere fietsen. Dat is met magneetjes toch altijd net wat te veel gepiel. Magneetloze sensoren bestaan al langer en gebruiken doorgaans Bluetooth. We weten nog niet 100% of de sensoren van de 605 HC ook Bluetooth gebruiken, maar we weten wel 100% zeker dat de 400 en 405 HC computers de magneetloze sensoren van de 605 HC niet kunnen gebruiken.

De 605 HC heeft als enige WIFI aan boord. Iets dat niet standaard is op fietscomputers, terwijl het wel erg handig is. Vaak is er wel een vergelijkbare functie, maar dan gaat het via je smartphone. Op deze manier ben je minder afhankelijk van je smartphone en dat vinden wij goed. Verder heeft de 605 HC met 256 mb twee keer zoveel geheugen als de andere computers.

Overige verschillen
WIFI is alleen voorbehouden voor de 605 HC, maar dat is voor het fietsen niet heel belangrijk. De 400 heeft in tegenstelling tot de 405 en 605 geen ANT+ en geen Bluetooth Low Energy (BLE). Gebruik van externe sensoren zit er dus niet in, maar daar is de 400 ook niet voor bedoeld. De recreatieve fietser heeft dat in principe niet nodig. En bovendien kan je voor de snelheid ook vertrouwen op GPS, al is dat wat minder nauwkeurig. Wat ook niet nodig wordt geacht voor recreatieve rijders door Mio is het ontvangen van (groeps)berichten van Twitter, Facebook en Whatsapp. Dat kan dus wel op de 405 en 605 en het is iets dat per fietser zal verschillen of je dat wilt gebruiken. Als je op een bericht van iemand zit te wachten kan het handig zijn, maar kan juist ook voor afleiding zorgen, terwijl je beter op de weg kan letten. Nog een eigenschap van de 405 en 605 is dat ze beide geschikt zijn om binnen mee trainen. Via het ANT+ FE-C protocol waar ze over beschikken kunnen ze trainers aansturen als het gaat om weerstand e.d..

Overeenkomsten tussen alle modellen
Tot zover de verschillen, dat zijn er eigenlijk nog niet eens zo gek veel. Eveneens interessant zijn de overeenkomsten. Gelijk voor de 400, 405, 405 HC en 605 HC zijn: CPU, GPS Chipset, opslag, batterij, scherm, afmetingen, gewicht, waterbestendigheid, kaarten, software en hoogtemeting. Best wel veel overeenkomsten tussen modellen waarvan de twee uitersten € 240,- in prijs verschillen. Bekijk dus van te voren goed wat je nodig hebt, dan kan je eventueel wat euro’s besparen.

Eigenschappen die gelijk zijn voor alle modellen:

CPU: ARM Cortex A7
GPS Chipset: U-blox 7
Opslag: 8 GB
Batterij: tot 15u
Schermresolutie: 360×600
Schermafmeting: 10,16 cm (4″)
Diepte: 22 mm
Breedte: 73,7 mm
Hoogte: 129,4 mm
Gewicht: 177 gram
Waterbestendigheid: IPX7
Kaarten: Europa (OSM)
Hoogtemeting: Barometrisch

Prijzen
Mio 400  € 289,99
Mio 405  € 339,99
Mio 405 HC  € 369,99
Mio 605 HC  € 449,99

De HC modellen worden met hartslag-, cadans- en snelheidssensor geleverd. We hebben helaas niet meer foto’s van het apparaat zelf of de accessoires, binnenkort hopelijk meer hierover. Hij is wel al te koop. Alle info binnenkort op de Mio site.