Modder: klinkt als een heel gewone titel voor een film over cyclocross. Maar de film is gemaakt door een Canadese filmmaker en dat geeft wel aan hoeveel indruk de Vlaamse en Nederlandse modder heeft gemaakt op hem. Ralph Samsen is afkomstig uit Quebec en heeft een korte film gemaakt over ‘een week in het moederland van de cross’

WK Valkenburg
De beelden zijn van vorig seizoen, waarin hij op pad is geweest met de nationale ploeg van Canada. De film begint in Lichtaart (Kasterlee), het cross walhalla, waar we zelf afgelopen winter ook zijn geweest. Het begint met een paar cassettebandjes in een camper, waarbij je het gevoel hebt dat je een film uit de jaren ’80 start. Al snel gaat het over naar de cross en zeker de drone beelden over de zandvlakte maakt dat je er zelf weer op je fiets wil springen.

Het hoogtepunt van de Canadese ploeg was het WK in Valkenburg en de modder op de Cauberg. Tussen de sfeervolle beelden door is er een kort interview met Sven Nys, die het heeft over een uniek parcours voor een WK. Hoe dat afliep weten we maar door de manier van filmen heb je het idee dat je de hele dag weer van dichtbij opnieuw beleeft.