Wat begon als een afstudeerproject voor Bob, is nu een serieus plan samen met zijn broer Tom. Na het afstuderen van Bob is zijn tweelingbroer Tom hem komen versterken om samen het bedrijf/merk Mokumono op te starten. Mokumono is afgeleid van Mokum en mono; Mokum refereert naar Amsterdam, Mono naar monocoque, een term die je vaker in de fietsindustrie tegenkomt. Monocoque is de manier van produceren van het frame en houdt in dat er geen inwendige versteviging van het frame nodig is om toch stevig en stijf te zijn. In geval van Mokumono gebeurt dit met een aluminium frame.

Met Mokumono willen de gebroeders Schiller de fietsproductie weer naar Nederland halen. Van de dertig oorspronkelijke fietsfabrikanten die in Nederland stonden, is de productie naar ‘lage-loon-landen’ verhuist. De Mokumono wordt in z’n geheel in Nederland geproduceerd. Voordeel hiervan is dat ze er met de neus bovenop zitten mocht er een foutje insluipen en daarnaast zitten er als het goed is geen lange levertijden op de fiets.

Inmiddels zijn de heren in een ver gevorderd stadium om de Mokumono daadwerklijk in productie te nemen, alleen is de financiering nog niet rond. Om aan startkapitaal te komen zijn ze een crowdfunding gestart. Hiermee proberen ze de financiele middelen rond te krijgen zodat we wellicht over een jaartje ook daadwerkelijk de Mokumono kunnen zien rondrijden.

Als we deze fiets zien rondrijden is dat of een single speed, of een variant met acht versnellingen. In beide gevallen aangedreven door een carbon snaar, waardoor de fiets erg onderhoudsvriendelijk is. Wat ons betreft moet er nog een racefietsstuur op! De fiets zal verder worden opgebouwd met onderstaande onderdelen:

Frame: Mokumono 7000 grade aluminium monocoque
Front fork: Aluminium TBA
Headset:FSA Orbit
Rims: Ryde Dutch 19
Hubs: Shimano
Brakes: Shimano 105 grade flat mount hydraulic disc brakes
Tires: Continental Grand Prix 4season 32mm
Crank: Shimano Alfine
Drivetrain: Gates CDX Carbon Belt Drive
Seat post: nog niet bekend
Saddle: Brooks Cambium C17
Gears: Shimano Alfine 8-speed (optioneel)
Fenders: Curana C-lite (optioneel)

De fiets is verkrijgbaar in de kleuren wit, mat-zwart, metallic-rood of metallic-blauw en zal 1.350 Euro gaan kosten in de single speed versie. De versie met acht versnellingen zal 1.600 Euro gaan kosten. Een van de tien hand-gepolijste limited editions (genummerd en met je naam erin gegraveerd) is verkrijgbaar voor 2.250 Euro.
Omdat dit project nog in de crowdfunding-fase zit zijn er een aantal aanbiedingen voor snelle beslissers, check hiervoor de onderstaande kickstarter website van Mokumono!

Mokumono

Mokumono-03 Mokumono-02 Mokumono-07 Mokumono-09 Mokumono-08 Mokumono-06 Mokumono-05 Mokumono-04

 

Tags: