Ondanks dat het seizoen 2016 wat betreft het wegwielrennen nog niet is begonnen staat er toch een mooi wielerweekend voor de deur. Zit je liever binnen dan is er de Staatsloterij Zesdaagse van Rotterdam, maar dit weekend is ook het Nederlands Kampioenschap veldrijden in Hellendoorn.

Het laatstgenoemde evenement is er eentje waar ik persoonlijk al erg lang naar uitkijk. Niet alleen omdat het voor mij redelijk dicht bij huis is, maar met name vanwege het parcours en het feit dat ik op zaterdag zelf ook aan de start zal staan. Het NK Veldrijden vindt plaats in Hellendoorn en is verdeeld over twee dagen. Naast het avonturenpark van Hellendoorn ligt een mooi bosrijk en heuvelachtig gebied waar de organisatie een erg zwaar parcours heeft uitgezet. Dit parcours heeft eigenlijk alles in zich, wat je bij veldrijden mag verwachten. Loopstroken, mul zand, hoogteverschil, draaien en keren, glibberen en glijden en met de neerslag van afgelopen week zullen een aantal paden worden omgetoverd in een modderbende.

Het parcours is voor een groot gedeelte gesitueerd rondom een grote zandkuil waar de renners maar liefst drie keer per ronde door zullen gaan. Van de drie keer zullen de meeste renners ook drie keer van de fiets moeten om weer uit de zandkuil te komen. De toppers zullen wellicht een (misschien twee) van deze stroken fietsend kunnen volbrengen. Naast deze zandkuil zijn er een aantal snelle en technische passages, veel hoogtemeters met zuigende moddergrond en ook de lange afdaling die richting start/finish gaat zal met de regenval van deze week niet vanzelf gaan. Kortom, een parcours waarbij het vermogen wellicht het verschil zal maken. Twee filmpjes van het parcours vind je hieronder.

Heb je nog niets te doen komend weekend, het programma is als volgt:

Zaterdag, 9 januari 2016:
10.30 uur Nieuwelingen meisjes
11.30 uur Junioren vrouwen
12.30 uur Nieuwelingen
13.30 uur Masters 50+
14.30 uur Masters 40+
15.30 uur Amateurs

Zondag, 10 januari 2016:
10.30 uur Junioren
12.00 uur Beloften onder 23 jr
13.30 uur Dames
15.00 uur Elite (Mannen)

Locatie: Avonturenpark Hellendoorn, Luttenbergerweg 22 te Hellendoorn
Parkeren is gratis
Entree zaterdag 5 Euro
Entree Zondag 10 Euro
Passe-partout 12,50 Euro

Op zaterdagmiddag om 15:30 uur zal ik met rugnummer 81 van start gaan tijdens de wedstrijd van de amateurs.

(Achtergrondfoto in header is van Anton Vos, via nkveldrijden.nl)