Als er één land het baanwielrennen domineert op de Olympische Spelen in Rio dan is het Groot-Brittanië. En de ketting zou daar zomaar een van de redenen voor kunnen zijn.

Maar liefst 11 van de 26 medailles bij het baanwielrennen, waarvan 6 gouden (het enige land dat er meer dan twee heeft gewonnen) wisten ze binnen te slepen. Daar is al door veel concurrenten met argwaan naar gekeken. Hoe kunnen ze nou zo goed zijn op al die onderdelen? Deels is dat natuurlijk talent en voorbereiding, maar het materiaal doet uiteraard ook een duit in het zakje. Zo hebben ze de speciale Cervélo T5GB baanfiets waar ze over kunnen beschikken. En zelfs de ketting heeft veel aandacht gekregen. Door Muc-Off. Ze hebben 75 met de hand voorbereidde kettingen geprepareerd voor het team. De bewerking minimaliseert wrijving en zou tot 6 Watt aan vermogen moeten opleveren ten opzichte van conventionele smeermiddelen.

Elke afzonderlijke ketting is ingereden en behandeld op een machine. Daarbij verzamelen ze data om te zien hoe ze de ketting verder kunnen optimaliseren. Vervolgens wordt de ketting sonisch gereinigd waarbij zogenaamde nanotube deeltjes worden gebruikt. Nanotubes zijn koolstofbuisjes die bij de juiste toepassing wrijving kunnen minimaliseren. Het voordeel is misschien bijna net zo klein als de nanobuisjes zelf, maar als je het baanwielrennen hebt gevolgd weet je ook dat de verschillen in tijd erg klein kunnen zijn.

Dat Team GB van die behandeling gebruik kan maken is leuk voor ze, maar de veeleisende huis, tuin en keukenfietser kan dat ook! De ketting kan je namelijk bij Muc-Off bestellen, voor zowel Shimano, SRAM als Campagnolo voor op de weg en ook van KMC en IZUMI voor de baan. De ketting krijgt dan een behandeling met het Nanotube Speed laagje en is geschikt voor elk soort weer. Je kan de ketting meteen gebruiken en installeren op je fiets. Ook bij regen en modder zou de Nanotube laag ruim 400km mee moeten gaan zonder veel verlies aan wrijving. Doordat elke ketting met de hand behandeld wordt duurt het ongeveer 2 a 3 weken voordat hij klaar is. En hij is natuurlijk ook wat duurder dan je huidige ketting, hij kost omgerekend ongeveer 150 euro.

Muc-Off Nano Chain

 

Muc-Off-Nano-Chain-02 Muc-Off-Nano-Chain-07 Muc-Off-Nano-Chain-08 Muc-Off-Nano-Chain-09Muc-Off-Nano-Chain-03 Muc-Off-Nano-Chain-04  Muc-Off-Nano-Chain-06

Tags: