Éen spannende kilometer was er voor nodig om Froome uit het Tour de France geel te krijgen tijdens de twaalfde etappe die gisteren werd gereden. Heel eerlijk was dat ook de enige spannende kilometer.

Onderweg gebeurde er wel het een en ander. Zoals het moeten lossen van Fuglsang, toen nog nummer vijf in het algemeen klassement. Dit was te verwachten omdat hij de dag ervoor nog z’n pols brak tijdens een val. Ook Quintana moet voor zijn doen erg vroeg lossen. Daarna is het de beurt aan Contador die ook niet bij de groep favorieten kan blijven. Ondertussen wordt Cummings, die als laatste overblijft van de oorspronkelijke kopgroep, ingelopen.

De kopgroep die overblijft voor de laatste kilometer bestaat uit: Froome, Martin, Meintjes, Aru, Uran, Bardet, Bennett, Yates en Landa. Bennet begint met een aanval, maar de knecht van Froome met de naam Landa rijdt dat gat erg eenvoudig weer dicht (zo lijkt het). Daarna zet Aru aan. Froome reageert met de rest in z’n wiel. Maar Froome krijgt het gaatje niet dicht. Alleen Uran en Bardet blijven nog in het wiel van Aru. Ondertussen laat Landa zijn kopman Froome in de steek en rijdt nog sterk naar voren met het gezicht van een schakergrootmeester die nadenkt over zijn volgende zet. Uran, Bardet en Aru vechten om de overwinnen, zij wel met de bijbehorende gezichtsuitdrukkingen van extreme inspanning.

Bardet wint, Uran wordt tweede en Aru derde. Froome komt 22 seconden later over de finish en verliest zo de gele trui aan Aru. Allemaal door die laatste spannende kilometer.

Dertiende etappe
Vanmiddag is de etappe maar 101 km lang, wat hopelijk zorgt voor wat meer spanning dan alleen in de laatste kilometer. Dan moet lukken zou je denken met drie beklimmingen:

Op 31 km – Col de Latrape – 5,6 km – gem. 7.3%
Op 46,5 km – Col d’Agnes – 10 km – gem. 8.2%
Op 74 km – Mur de Péguère – 9.3 km – gem. 7.9%

Met maar 101 km te fietsen vandaag is het te hopen dat de klassementsrenners vanaf de start direct in de aanval gaan.

Hieronder de laatste kilometer van gisteren. Toch maar even kijken.

Via LeTour

Gerelateerd