De heer Merckx zelf mag dan 70 zijn geworden, hij en het fietsmerk staan alles behalve stil. Sinds het aantrekken van Rolf Singenberger (ex-BMC) als nieuwe Chief Development Officer bij Eddy Merckx Cycles is er druk gewerkt aan vernieuwingen voor de collectie van 2016. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen!

Afgelopen weekend werd de nieuwe collectie gepresenteerd op de dag van de Eddy Merckx Classic toertocht. Eddy Merckx zelf was ook aanwezig om een rondje mee te fietsen. 67,1 kilometer om precies te zijn vanuit Roermond. Voor deze tocht kreeg ik de nieuwe high-end aluminium racer met de naam Blockhaus 67 mee, maar daarover straks iets meer.

eddy-merckx merckx-classic

Collectie 2016
Voor 2016 hebben ze bij Eddy Merckx nog eens alle maten van de verschillende fietsen nagekeken en waar nodig aangepast zodat je, wanneer je maat 58 hebt, je bij elk model een maat 58 moet hebben. Voorheen kon je nog wel eens maat 56 hebben bij het ene model en maat 58 bij een ander model. Dat is dus opgelost. Daarnaast is het mooi dat ze zijn overgestapt op volledige groepsets. Dus niet meer een racefiets met een mix. Wanneer er nu staat 105 dan is ook alles van 105. Ook zijn de verschillende onderdelen door de verschillende leveranciers in de kleuren van de fiets gespoten zodat alles netjes bij elkaar past. Een klein weetje is dat elk frame een eigen voorvork krijgt aangemeten. Er wordt echt gekeken naar de kwaliteit van de racefiets en wat het beste erbij past. Niet een standaard vork dus! De naamgeving van de verschillende modellen is trouwens gelinkt aan een overwinning van Eddy zelf. Dus de naam van de plaats en het jaartal erachter. Gelukkig heeft Eddy best veel gewonnen, dus ze kunnen nog even vooruit bij Eddy Merckx!

Blockhaus 67 Aluminium 
De nieuwe aluminium racer, de Blockhaus 67, is bij de collectie gekomen i.v.m. de toenemende vraag naar goede aluminium racefietsen. Want wat gebeurd nog te vaak; wielerliefhebbers met een niet te volle portemonnaie kiezen voor een instap-carbon racefiets. Maar vaak ben je beter af met een top aluminium racefiets dan met een instap carbon. En dat is ook het idee bij Eddy Merckx. Het aluminium dat voor deze racefiets is gebruikt is van topkwaliteit, het is datgene dat Cannondale ook gebruikt voor hun bekende aluminium racers (dat zegt kenners waarschijnlijk genoeg). Deze Blockhaus 67 hebben we even kort gereden en ik moet zeggen dat het ook een echte racer is. Comfortabel door het aluminium en toch niet zwaar. Bij het aanzetten merk je duidelijk het verschil met de goedkopere alu racers. Je gaat echt vooruit. Deze Blockhaus 67 heeft ook een asymmetrische chainstay wat ook helpt bij de stijfheid en dat zie je niet vaak bij racefietsen van dit materiaal. De stuureigenschappen zijn strak, maar niet nerveus op een recht stuk. Klein aandachtspuntje waren de rammelende kabels in het frame. Hier is Eddy Merckx nog op zoek naar een oplossing, want zij vinden gelukkig ook: dat hoort niet bij zo’n fijne fiets.

Ons model is direct het topmodel met Shimano 105 (welke dit jaar een heerlijke groep is) en kost net geen € 2000,- Natuurlijk is 67,1 kilometer niet echt representatief voor een uitgebreide review, maar wanneer de Blockhaus 67 wat duurder was geweest, is de prijs kwaliteit nog steeds uitstekend. Ik denk dat ze hiermee een goede set hebben gedaan voor een racer voor de man met de relatief kleine portemonnaie.

merckx-blockhaus-2 merckx-blockhaus-3 merckx-blockhaus-4 merckx-blockhaus-5 merckx-blockhaus-6 merckx-blockhaus

Het topmodel in de collectie van Eddy Merckx blijft de 525 EMX, maar er komt wel een hydraulische schijf-versie bij. De 525 EMX zal er in een Endurance en Race versie komen met als voornaamste verschil iets meer comfort en een hogere cockpit bij de Endurance. Eddy Merckx heeft ook damesfietsen met specifieke geometry voor de dames. Zoals er tijdens de presentatie zo mooi werd gezegd, worden er wel kleurtjes gebruikt maar “niet meisjes”. En daar houden wij van!

Verder komt er een aluminium gravelbike, de Strasbourg 71, uiteraard met disc en ruimte voor 40mm banden. Een aluminium crosser de Eeklo 70 en, heel mooi, twee stalen racefietsen! De oranje Liege 75 die ik graag had meegenomen. De Mourenx 69 komt er met schijfremmen en ziet er erg stoer uit in mat zwart. De Milano 72 en dames Montreal 74. Mooie en goede dingen dus uit België.

merckx-liege merckx-liege2 merckx-strasbourg merckx-strasbourg2 merckx-milano merckx-milano2merckx-montreal merckx-mourenx2 merckx-mourenx

Via Eddy Merckx