Het Duitse SQlab gebruikt wetenschap bij het ontwikkelen van hun zadels. Degelijk gecombineerd met onderzoek, dat klinkt al goed natuurlijk. Hun Ergowave zadels moeten het leven op het zadel aangenamer maken.

Uit onderzoek en een samenwerking met het academisch ziekenhuis en de Universiteit Toegepaste Wetenschappen van Frankfurt is de nieuwe vorm van de SQlab zadels voortgekomen. De partners bij het onderzoek maakten het mogelijk om te kijken wat binnen in het lichaam gebeurt wanneer we op het zadel zitten. De zadelvorm die hier uit voort is gekomen noemen ze Ergowave. Deze vorm moet het mogelijk maken om ergonomisch verantwoord een agressieve houding aan te nemen op de racefiets of mountainbike.

SQlab-612-zijkant

De SQlabs zadels pik je er zo uit. Ze hebben allemaal een behoorlijk kenmerkende vorm. Als je het 612 Ergowave zadel hierboven ziet, valt op dat de achterkant een stuk hoger zit dan de voorkant. Het idee is grofweg dat je met je zitbotjes op die verhoogde achterkant komt te zitten. Door het ‘kuiltje’ en rest (punt) van het zadel dat een stuk lager zit, creëren ze op die manier ruimte voor het gevoelige perineum. Als je last hebt van gevoelloosheid is dat vaak de boosdoener.

Onze redacteur Coen testte begin 2015 al eens het 611 zadel van SQlab en was er toen erg over te spreken. Dit zadel testte hij in de reguliere en de Active uitvoering. De Active beweegt mee met de bewegingen van de fietser. Het verschil zit in de achterkant en dan specifiek het deel tussen rails en zadeldek. Daar kan je elastomeer tussen plaatsen dat je er bij krijgt. Het stuk elastomeer bepaalt de mate van meebewegen. Je krijgt er drie verschillende stukken bij zodat je, mede afhankelijk van je gewicht, zelf kan bepalen welke het beste bij je past. De Active zadels zijn daarmee ook wat zwaarder dan de reguliere uitvoering. Hieronder zie je eerst de reguliere uitvoering en daaronder de Active waarbij je duidelijk het scharnierpunt ziet waarmee het zadeldek verbonden is met de rails.

SQlab-612-achterkant

SQlab-612-achterkant-active

SQlab-612-schuin

De breedte van je zitbotten is een belangrijk uitgangspunt voor het bepalen van het juiste zadel. De SQlab zadels komen in vier breedtes, te weten 12, 13, 14 en 15 cm. Voldoende keuze zo lijkt het dus. De UCI heeft overigens een regel dat de neus van het zadel niet lager mag zijn dan 1cm ten opzichte van het hoogste punt van het zadel. SQlab attendeert je hierop en raadt aan om de punt van het zadel iets omhoog te zetten.

De 612 Ergowave is er met TiTube Alloy of Carbon rails met gewichten vanaf 147 gram voor een 12cm breed zadel met carbon rails tot 270 gram voor een 15cm breed zadel met TiTube Alloy rails. De prijzen zijn vanaf EUR 129,95 voor de 612 Ergowave tot EUR 229,94 voor de 612 Ergowave Active Carbon LP.

SQlab-612-bovenkantSQlab-611-achterkant
De hierboven foto is van de 611, maar heeft dezelfde ergonomische kenmerken van de 612

SQlab

Tags: