Als je het aan de ontwerpers van HED vraagt is de HED Vanquish 6 het beste wiel ooit. Daar valt natuurlijk een hele discussie over te voeren, maar dat gaan we niet doen en bovendien hebben we er ook nog niet mee gereden. De afgelopen tien jaar is HED bezig geweest met het ontwikkelen van een nieuw full carbon clincher wiel. De Vanquish 6 dus!

In die tien jaar zijn ze bezig geweest met het testen en ontwikkelen van een sterk, betrouwbaar en veilig carbon wiel. Een clincher wiel dat enkel geschikt is voor schijfremmen. Het lijkt erop dat ze het wiel opnieuw hebben uitgevonden. Ze zijn weer helemaal terug gegaan naar de basis door te testen met verschillende soorten carbon en hars. Dit met als uiteindelijk resultaat een wiel dat lichter, breder en aerodynamischer is.

De velgen komen uit de eigen fabriek van HED in Minnesota. Opvallend is dat de velg maar liefst 30mm breed is aan de buitenkant. De binnenbreedte is 21mm en daarmee gaan ze geheel mee in de trend die de afgelopen jaren is ingezet. In combinatie met banden van 22mm tot 24mm zorgt dit voor een aerodynamische combinatie van band en velg. Daarnaast kan je voor cross of gravel ook perfect banden tot 28 of 30 mm monteren zonder dat dit enorme consequenties heeft voor de aerodynamica van de wielen.

De wielen zijn zoals gezegd disc only, en dat is het stukje veiligheid waar HED op doelt. Geen angst meer voor te hete remranden en alle gevolgen van dien. Een ander voordeel, en dat is misschien wel het grootste voordeel, is dat ze de velg 30mm breed kunnen maken omdat ze geen rekening hoeven te houden met een passende remklauw. De 30mm brede velg heeft enorme voordelen als het op comfort en aerodynamica aankomt, aldus HED.

De HED Vanquish 6 wielset heeft een velgdiepte van 60mm en wordt met 24 spaken rondom de eigen HED naaf gespaakt. De naaf is voorzien van centerlock om de schijf te monteren. De velgen zijn tubeless-ready en een gehele set weegt 1.589 gram. Dit alles bij elkaar kost $ 2.500,-.

 

HED Cycling

Gerelateerd

Tags: