Het Franse Look staat al jaren hoog aangeschreven als het gaat om de pedalen. Het Duitse SRM is de ontwikkelaar van de eerste vermogensmeter voor de fiets. Een tijd terug hebben ze de handen ineengeslagen en de uitkomst hiervan is de Look EXAKT. Een Look pedaal dat het vermogen meet met een door SRM ontwikkeld systeem, dat in het pedaal zit verwerkt.

Afgelopen week is het EXAKT pedaal gelanceerd in het Italiaanse Lucca en vanaf 1 juli is deze beschikbaar voor de consument. SRM heeft een systeem ontwikkeld waarmee het vermogen kan worden gemeten via de as van het pedaal. Aan de buitenkant zie je hier niets van, behalve het SRM-logo op de zijkant van het pedaal. De toevoeging van het SRM-systeem is volgens de gegevens slechts 20 gram aan gewicht. De lagers en het meetsysteem zijn met een dubbele seal afgedicht en hebben de IPX7 classificatie. Dit betekent dat hij tot 30 minuten onder water kan tot een diepte van 1 meter en dus voor het gebruik op een fiets is dat meer dan genoeg.

De EXAKT pedalen hebben de looks van een set reguliere Look pedalen en het SRM-systeem heeft een vergelijkbare nauwkeurigheid als de SRM-systemen die op de crank zijn gemonteerd en dat ligt rond 1%. Het pedaal heeft zowel ANT+ als het Bluetooth Smart protocol voor het uitwisselen van gegevens. Als je de EXAKT pedalen besteld heb je keuze uit drie opties. Een set pedalen met één sensor dat een prijskaartje heeft van € 799,-. Een set pedalen waarbij beide pedalen zijn voorzien van een sensor kost € 1399,-. Hiermee kan je naast het vermogen op beide pedalen ook zien wat de balans is tussen je rechter en linkerbeen. Laatste optie is een bundel, waarbij beide pedalen een sensor bevatten en er een SRM PowerControl 8 Head Unit wordt meegeleverd. Deze bundel is € 2179,- waarmee hij nog altijd goedkoper is dan een SRM Crankstel.

Via EXAKT Power